Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Започна ли корекцията на капиталовите пазари и разпределението на активи?

В условията на висока инфлация най-добрият подход е портфолиото да бъде диверсифицирано с инвестиции в региони с различни лихвени равнища. Начин да предпазим портфолиото си от инфлационната среда е да го насочим от номинални към реални активи. Този съвет в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria даде Джон О’Тул, ръководител “Инвестиционни решения” в Amundi.

Още по темата

seo blog7

„Обичайно диверсифицираният портфейл при нас включва експозиция към правителствен дълг, както от развиващите се пазари, така и от развитите икономики, както и корпоративен дълг“, посочи той.

Джон О’Тул съобщи, че в Amundi инвестициите в акции са от всякакви видове пазари. „Имаме и експозиции към златото, което винаги е стабилен актив и не е променило цената си от началото на годината”, потвърди той, но предупреди, че трябва да има известна предпазливост към него.

Ръководителят на “Инвестиционни решения” в Amundi напомни, че енергийният сектор е двигател на инфлацията, затова смята, че експозиция към инфраструктурния и петролния сектор също би помогнала на портфолиото.

„През втората половина на годината ще насочим активи към китайски компании. В развитите икономики предпочитаме американските акции спрямо тези от еврозоната и това се базира на идеята, че САЩ са по-напред от Европа по пътя на нормализацията на политиката. Федералният резерв действа по-активно от Европейската централна банка, а американската икономика е по-силна и започва от по-силна позиция. Фед получава поздравления за това, че побърза с увеличението на лихвите”, коментира инвестиционният консултант.

Според анализа на Джон О’Тул не предстои дългосрочна глобална рецесия. Той очаква рецесията в еврозоната да бъде доста плитка и да „бъде по-скоро техническа рецесия“ (две последователни тримесечия на отрицателен икономически растеж – б.ред.).

гръцки преводач Добрич

„През 2023 г. растежът в еврозоната ще бъде 1%“, прогнозира той.

See also  Ръстът на продажбите на "ХЕС" се забавя до 20% през септември

Още за повишението на лихвените проценти и ESG инвестирането може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционни решения!

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.

Източник: