Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

АФП: Бившият премиер Борисов е задържан след разследване за злоупотреба с помощи от ЕС

arestuvaha-boyko-borisov

62-годишният бивш министър-председател на България Бойко Борисов беше задържан късно тази вечер заедно с други членове на партията му в рамките на прокурорска проверка на ЕС, свързана със злоупотреба с фондове за помощи от ЕС, пише АФП, цитирана от БГНЕС. “Провежда се мащабна операция във връзка със 120 дела на Европейската прокуратура в България, които са свързани с… Бойко Борисов… той е бил задържан”, се казва в изявление на вътрешното министерство.

seo blog7

Арестуваха Владислав Горанов за 24 часа

Заедно с управлявалия три мандата консервативен премиер на България властите арестуваха и бившия му финансов министър Владислав Горанов, бившата председателка на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова и бившата ръководителка на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова, се допълва в съобщението, като претърсванията и изземванията продължават на много адреси в цялата страна. Министерството на вътрешните работи на България не предостави подробности, но обществената телевизия БНТ съобщи, че случаите са свързани със “злоупотреба с помощи от ЕС”.

Според адвокат Менков Борисов е задържан за изнудване

“Никой не е над закона!” Това написа новият министър-председател на България Кирил Петков на официалната си страница във Facebook . Операцията е по повод посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в София в сряда и четвъртък. Тя похвали “решителността, лидерството и завладяващата визия на Петков в борбата с корупцията”. “Сега е моментът съответните български органи да се обединят с нас, включително по особено чувствителни случаи.

Васил Божков с коментар за ареста на Борисов

Ето защо съществуваме, ето защо сме тук”, заяви прокурор №1 на ЕС Лаура Кьовеши, която беше на посещение в България през последните два дни. Тя допълни, че българите са изпратили в службата й рекорден брой сигнали за потенциална престъпна дейност. По думите на Кьовеши европейските прокурори са започнали 120 разследвания за измами с пари от ЕС, свързани с обществени поръчки, земеделски субсидии, строителство и фондове за възстановяване от коронавируса.

гръцки преводач Добрич

Адвокатът на Борисов: Вероятно ще бъде задържан за 24 часа

See also  Тошко Йорданов е гневен на Кирил Петков за Северна Македония

Новосформираната партия на Петков за борба с корупцията спечели парламентарните избори в България през 2021 г. с платформа за “нулева толерантност към корупцията”. Тя се обърна към българите, уморени от почти 10-годишния мандат на Борисов, който беше изпъстрен с обвинения в корупция. Самият бивш премиер беше засегнат от редица обвинения в корупция през годините, но отричаше да е извършил каквото и да било нарушение. Най-смущаващият пример беше през 2020 г., когато в медиите изтекоха снимки, на които се вижда как той спи с пистолет на нощното си шкафче. Други снимки – за които Борисов заяви, че са фалшифицирани – показваха доста пачки с банкноти от 500 евро и златни кюлчета, натъпкани в нощното му шкафче.

Източник: