Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Wall Street записа волатилна сесия, борсата се подготвя за трудно лято

Wall Street записа волатилна сесия, борсата се подготвя за трудно лято

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

seo blog7

Wall Street записа поредната волатилна търговска сесия в сряда, когато единствено индексът Dow Jones нарасна незначително на фона на продължилите вече седмици понижения, съобщи CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записа скромен ръст от 0,27%, или 82,32 пункта, до 31 029,31 пункта.

Широкият измерител S&P 500 намаля незначително с 2,72 пункта до 3818,83 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite също се понижи с 3,65 пункта до 11 177,89 пункта.

Инвеститорите все още се оглеждат за дъното на продажбите на фона на предстоящия край на второто тримесечие, което ще завърши в четвъртък. По-голямата част от първата половина на 2022 г. бе доминирана от опасенията около икономическото забавяне и агресивното затягане на паричната политика, като страховете от рецесия продължават да нарастват и не изглежда скоро да се успокоят.

гръцки преводач Добрич

“Очакваме значителна волатилност това лято, с кратки възходи, последвани от пазарни спадове, мотивирани от икономиката”, написа в своя бележка старши капиталовият анализатор в Wells Fargo Кристофър Харви. “Въпреки че тази очаквана пазара “ерозия” може да катализира по-устойчиво повишение, смятаме, че пазарът няма да поддържа възхода си, докато не повярва, че Фед ще премине от затягане в размер на 50-75 базисни пункта до по-обикновен ръст от 25 базисни пункта”, допълни Харви.

По време на форум на Годишната среща на Европейската централна банка (ЕЦБ) в Синтра, Португалия ръководителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл пое ангажимент бързото покачване на цените да не стане вкоренено, като допълни, че Фед няма да позволи “преминаване от среда на ниска инфлация към такава на висока”.

See also  Лоши финансови отчети повлякоха надолу и Wall Street

По думите му щатската икономика е в “много добра форма” и Фед може да свие инфлацията до 2%, като едновременно с това поддържа стабилен пазара на труда.

“Надяваме се ръстът да остане положителен. Като цяло щатската икономика е в добра позиция да издържи на по-затегната парична политика“, коментира Пауъл.

Данните по-рано показаха, че в началото на годината икономиката на САЩ се е свила малко повече от очакваното. Брутният вътрешен продукт (БВП) е спаднал с 1,6% през първото тримесечие, както обяви Министерството на търговията в сряда в окончателните си изчисления.

Барометърът S&P 500, който изтрива около 20% през 2022 г., е напът да запише най-лошата си първа половина на годината от 1970 г., когато показателят изтри 21,01 на сто от стойността си. Индексите Dow и S&P 500 също са напът да отчетат най-лошото си представяне от 2020 г., като технологичният бенчмарк Nasdaq може да отбележи най-трудния си тримесечен период от 2008 г. насам.

Цената на златото намаля с 1,1 долара до 1820,1 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните щатски облигации достигна ниво от 3,097%.

Що се отнася до корпоративното представяне, акциите на General Mills поскъпнаха с 5%, след като компанията надмина очакванията с данните си за най-скорошото тримесечие. Goldman Sachs добави 1,6% към капитализацията си, тъй като Bank of America завиши прогнозите си за компанията.

Сред най-добре представящите се в Dow и S&P бяха технологичните акции. Ценните книжа на Amazon поскъпнаха с близо 2 на сто, тези на Meta Platforms също с 2%, а на Apple и Microsoft с по 1%.

Световният бенчмарк Брент поевтиня с 2,36 на сто до ниво от 115,2 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намаля с над 2% до 109,28 долара за барел.

See also  Разпродажбите на китайски акции в Азия продължиха и във вторник

Източник: