Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Как Ердоган може да загуби основния си електорат?

Как Ердоган може да загуби основния си електорат?

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

seo blog7

Затрудненията на турския президент Реджеп Ердоган за по-ниски лихвени проценти рискуват да изострят неравенствата в процъфтяващата турска икономика и да навредят на неговите поддръжници от работническата класа, пише в свой материал Bloomberg.

За разлика от много други правителства, които се стремят да ограничат растящите цени, докато глобалната икономика се възстановява от пандемията, Ердоган залага, че по-ниските ставки ще стимулират растежа и ще съживят намаляващата му популярност преди изборите през 2023 година.

От износители до магнати на недвижими имоти, тези, които вече са забогатели, увеличават състоянието си, тъй като разходите по заеми намаляват, а лирата отслабва, но бързорастящата инфлация на храните и рязко покачващите се наеми притискат тези на дъното – традиционният електрорат на Ердоган.

В миналото стратегията да стимулира растежа чрез отпускане на кредити винаги бе успешна за Ердоган, но натрупващото се въздействие на тази политика през годините, плюс щетите, нанесени от Covid, означават, че този път потенциалните разходи за обществото ще бъдат много по-високи.

Още по темата

гръцки преводач Добрич

Това разминаване се вижда най-отчетливо на имотния пазар в Истанбул, където инвеститорите се възползват от евтините заеми, за да грабят недвижими имоти като застраховка срещу волатилността на лирата.

В някогашното сънливо предградие на Истанбул Гьоктюрк затворени комплекси, където просторни вили се продават за по над 1 милион долара, все повече притискат групи от импровизирани къщи, построени преди десетилетия от бедни семейства на непотърсена земя. Новите застройки се зараждат чак до близкото езеро и гора, тъй като цените на имотите в търговската столица на Турция се покачиха неимоверно.

See also  ЕС готви технологично ембарго срещу Русия

Сега зеленият квартал е пълен с модерни ресторанти, обслужващи все по-заможна демографска група, докато първоначалните жители трудно успяват да отопляват малки жилища, тъй като цената на дървата почти се е удвоила през последната година. Някои са принудени да напуснат къщите си и да се преместят по-далеч, след като предприемачи купиха земята, на която се бяха настанили.

Жилищната несигурност се очертава като основен социален проблем, а доклад на KPMG показва, че цените на жилищата в Турция са се увеличили с 13,2% към третото тримесечие, което е най-големият ръст в Европа.

През 2020 година бедността достигна най-високото си ниво от близо десетилетие, като пандемията от Covid-19 изтласка 1,6 милиона души под прага за бедност на Световната банка от 5,5 долара на човек на ден.

Стремежът на Ердоган да засили растежа и да възроди своята популярност сред избирателите преди изборите през 2023 г., изостря дисбалансите, които заплашват да провалят шансовете му на изборите, смятат икономисти.

Турската лирата се обезцени с 20% спрямо долара през 2020 г. и тази година се насочва към девето поредно годишно поевтиняване. Тя върна титлата си на най-лошо представящата се валута на развиващите се пазари за 2021 г., след като централната банка започна цикъл на  рязко намаляване на лихвите през септември. През октомври, потребителската инфлация се ускори за пети пореден месец, близо до 20%, поради скока в разходите за енергия и по-слабата лира.

Целия анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Източник: