Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Русия ще доставя допълнително газ на Унгария

Междувременно „Газпром” започва проектирането на газопровод до Китай от руския Далечен изток

Въпреки усилията на ЕС да постигне независимост от руския газ страната членка Унгария отново договори специални условия с руската държавна компания “Газпром”. В сряда след среща с колегите си от ЕС в Прага унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че е постигнато споразумение с “Газпром” за месеците септември и октомври. 

seo blog7

Допълнителното количество газ, доставяно от “Газпром”, ще бъде “5,8 милиона кубически метра” на ден от 1 септември, заяви Сиярто във видеоклип, публикуван на страницата му във Facebook и цитиран от DPA.  

Според унгарски източници през август „Газпром“ вече е започнал да доставя на страната повече газ от “вече договореното”. По това време стана ясно, че до края на август по тръбопровода TurkStream в Унгария ще постъпват допълнително 2,6 милиона кубични метра на ден. 

В същото време от няколко седмици в ЕС действа план за извънредни ситуации за газа, за да се справи регионът с енергийната криза, предизвикана от руската агресивна война в Украйна. Това не е газово ембарго, но регламентът предвижда доброволни икономии на природен газ през зимата в размер на 15% за всяка страна. 

Ръководителят на унгарското правителство Виктор Орбан осъди нападението срещу Украйна, но редовно критикува остро политиката на санкции на ЕС. Той блокира петролното ембарго на ЕС в продължение на седмици, а след това договори изключение за страната си. Унгария също така отхвърли плана за извънредна ситуация с газа и поиска изключение.

Междувременно „Газпром” започва проектирането на газопровод до Китай от руския Далечен изток, стана ясно от изявление на Алексей Милер, главен изпълнителен директор на руския газов гигант. 

гръцки преводач Добрич

„Резултатите (на компанията, б. ред.) през първото полугодие са много, много добри”. Финансовите резултати ни дават свободата да говорим за това, че чрез тези осигурени парични потоци сме обезпечили реализацията на нашите стратегически инвестиционни проекти”, каза Милер, цитиран от „Интерфакс“ и БТА. 

See also  S&P и Nasdaq не можаха да задържат рекордите след номинацията на Пауъл

По думите му плановете на компанията в Далечния изток на страната са насочени към разширяване на газовите доставки за китайския пазар. „Знаем, че китайският пазар е най-динамичният пазар в света и през следващите 20 години, според прогнозите, ръстът на потреблението на газ в Китай ще възлиза на 40 на сто от глобалния ръст на потребление. Затова подписахме още един договор за доставки на газ за Китай”, така нареченият маршрут “Далечният изток”.

Освен това „Газпром” планира проект за транзитен газопровод през Монголия – “Съюз Изток”, който ще бъде продължение на планирания нов газопровод „Силата на Сибир-2″, припомни Милер. 

На 3 февруари руският газов гигант и Китайската национална петролна корпорация подписаха договор за доставка на 10 милиарда кубични метра газ годишно в продължение на 25 години. За доставките в Китай е необходимо да се изгради кратко, 25-километрово разклонение от тръбопровода „Сахалин-Хабаровск-Владивосток”, който минава по протежение на китайската граница.  

Източник: