Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

МВР предлага арестуваните вече да имат право да запазят мълчание

Задържаните при арест да имат право да запазят мълчание, като за това ще бъдат информирани от МВР. Предложението е на вътрешното министерство по повод реда на задържане.

За да пресекат злоупотреби с правата на задържаните, от МВР предлагат те вече да са изрично записани. Освен правото на адвокат и телефонно обаждане, новото е, че задържаните ще имат право да запазят мълчание. Според адвокат Николай Хаджигенов това няма да промени нищо съществено, предаде Нова телевизия.

seo blog7

„С това се злоупотребява много време. Тези декларация ще ги подписват и все така ще им нарушават правата”, смята юристът.

Промените са заради наказателна процедура на Европейската комисия срещу България, свързана с правата на човека. Според бившия вътрешен министър Емануил Йорданов това е крачка напред. Сега задържаните подписват декларация, в която само се казва, че са запознати с правата си.

Адвокат Хаджигенов беше задържан през април заради боя по табелата на Руското посолство. Преди дни съдът обявил ареста му за незаконен. „По повод собственото ми задържане споменах, че в МВР цари безпросветна тъпота, защото това е умисъл. Това е институционална тъпота. От това обаче страдат гражданите, защото идеята на МВР в сегашния вид, в последните 33 г. е не да брани правата на гражданите, а да ги репресира”, казва Хаджигенов.

Нарушения при задържане обаче има не само в МВР, казват юристи. „Такава злоупотреба се среща не само в МВР, а и в прокуратурата и съда. Дори при закриването на специализирания съд, председателят на второинстанционния съд си призна с половин уста, че е имало случаи, в които са прекалявали със задържането на обвиняемите”, твърди Емануил Йорданов.

See also  Гроздан Караджов: Ще предложа тол системата да обхване и второкласната пътна мрежа

гръцки преводач Добрич
Поставете оценка:

2

Оценка 2 от 4 гласа.

Източник: