Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

НС реши: Зеленият сертификат няма да важи за депутатите

Депутатите без задължение за зелен сертификат, ПП не иска парламент „хоум офис“

депутати без зелен сертификат

Трети ден продължи дебатът в парламента по темата дали в сградата да се влиза само със задължителен зелен сертификат. Темата започна след декларация от страна на “Демократична България”, след която проф. Георги Михайлов от БСП взе отношение и заяви, че БСП е за зелен сертификат в парламента и цялата група на ПГ на БСП е с такъв. “Не сме били никога против, бяхме против начина на въвеждането му, тъй като беше неумело”, обясни Михайлов.

seo blog7

Той очаква все пак депутатите да приемат решение за зелен сертификат след няколко дни, но призова това да не се въвежда механично за всички държавни учреждения, тъй като имат своите специфики.

Зеленият сертификат – мерило за отговорността на парламента, според ДБ

Симидчиев: България няма нужда от страхливи народни представители

Маноил Манев от ГЕРБ посочи, че в парламента “се страхуват да кажат, че зеленият сертификат трябва да важи или за всички, или за никой”. “Щом вашият министър не може да си оправи заповедите, трябва да бъдем честни – или правилата важат за всички, или за никого, няма друга теза, няма други философствания”, каза той.

Крум Зарков от БСП подчерта, че в обществото се е затвърдило усещането, че депутатите имат по-различен статут от другите.

Не зеленият сертификат е картата, която се размахва на полицая, когато те спрат за превишена скорост, когато не се актуализират пенсиите, а депутатските заплати се вдигат, когато се обаждат по телефона, за да уреждат поредната калинка, каза той. Колко ли са антителата на прокурорите от “Осемте джуджета”, попита Зарков. Това е отношението на депутатите и властници към закона и това е тема, категоричен е Зарков.

гръцки преводач Добрич

Костадин Ангелов: Нечестно е към хората депутатите да влизат в НС без зелен сертификат.

See also  Австрия планира локдаун от полунощ: Неваксинираните излизат само по съществени причини

Трети ден се дебатира в залата на народното събрание по темата, каза и Десислава Атанасова от ГЕРБ. Как се очаква българските граждани да спазват правила като общество и заедно да се изправим срещу което и да е предизвикателство, ако точно ние не спазваме правилата. Тя призова да се помисли по темата, “тъй като неприемането на зелен сертификат ще е лош знак към работодателя на депутатите – българския народ”.

Делян Добрев от ГЕРБ поиска пък да бъде направена проверка на депутатите без маски в залата и в присъствието на служебния здравен министър Стойчо Кацаров нарушителите да бъдат глобени.

Виктория Василева, зам.-председател на парламента от ИТН, добави, че зелен сертификат не може да се изисква на работно място, а Народното събрание е такова – не е мол или ресторант, да се разходите г-жо Атанасова, обърна се тя към председателя на ПГ на ГЕРБ.

Атанасова й отговори, позовавайки се на заповедта на МЗ, че “лекар, санитар, за да влезе да упражни конституционно гарантирано право на труд – трябва да е ваксиниран или да има антигенен тест или PCR. Това е много по-различно от всички нас, които изпълняваме конституционната си дейност. Това важи за децата, учителите, бизнеса и т.н.”, изреди Атанасова. Тя е възмутена, че след “толкова загубени животи, продължават да водят дебата в НС”.

Иван Димитров от ДБ призова да се сложи край на темата и съобщи, че парламентарната група ще внесе нарочно решение, с което да се дебатира темата за зеления сертификат.

Цончо Ганев от “Възраждане” бе краен: “Хора, които доведоха България до просешка тояга, искат проверки и глоби. Не управлявате в момента”, обърна се той към народните представители от ГЕРБ.

See also  11 143 са новите случаи на коронавирус у нас

Кацаров призова: Нека има задължителен “зелен сертификат” и в парламента

Асен Василев поиска прекратяване на дебата и председателят на НС Никола Минчев го прекрати и поиска гласуване на предложението на ГЕРБ за задължителен зелен сертификат. След първо гласуване от “Възраждане” поискаха прегласуване поради техническа грешка от тяхна страна. Предложението бе отхвърлено със 102 гласа против въвеждането на зелен сертификат и 16 “въздържали се”. За зелен сертификат като пропуск за сградата на парламента гласуваха 77 депутати.

Впоследствие бе гласувано решението за приемане на правила за дистанционно участие в заседанията на парламента за народни представители, поставени под задължителна коалиция или карантина заради коронавирус. Решението бе приети със 155 гласа “за”, 19 “против”, 18 “въздържал се”.

Антон Тонев от ПП аргументира отрицателен вот и позиция на партията. По думите му – дебатът е бил изместен. Той гарантира, че всички от групата са със зелен сертификат. Но този дебат трябва да се проведе отделно следващата седмица, затова гласувахме против, за да не превърнем НС в хоум офис и да оставим дебатите на живо, каза той.

И здравният министър Стойчо Кацаров коментира казуса.

Ние сме парламентарна република – Народното събрание е върховният държавен орган и смятам, че то трябва само за себе си да реши дали има зелен сертификат. Надявам се депутатите да обсъдят отново въпроса, нека им дадем време. Заповедта на Министерство на здравеопазването не касае парламента, каза Кацаров.

Няма изискване за зелен сертификат и в Министерството на здравеопазването, призна министърът.

Той обясни, че принципът, който е избран от епидемиологична гледна точка, е не дали му е симпатична здравната администрация, НС или Върховния съд, а работното място заради това, че там са едни и същи хора, които са в контакт, а няма среща на хора – рискът е значително по-малък от епидемиологична гледна точка, не е типичната администрация.

See also  2605 са новите случаи на коронавирус

Най-правилно е парламентът да реши въпроса и да поеме отговорност и да отправи призив на цялото население, категоричен е той. Да покажем, че всички сме единни, а не да ме оставят да се оправям сам, заключи Кацаров.

В Гърция обмислят задължителна ваксинация на цялото население

Зеленият сертификат пак скара депутатите, ИТН, БСП и „Възраждане“ против

Първи от ГЕРБ/СДС предложиха мярката да бъде въведена, на което най-яростно се противопоставят от “Възраждане”, които дори имат намерение да сезират Конституционния съд и да инициират референдум. Дискусията продължи реално три дни – от вторник на председателския съвет, вчера, а и днес.

Източник