Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Цените на петрола: Най-голямата заплаха за американската икономика

Цените на петрола пак тръгнаха нагоре по борсите, ще видим ли 100$ за барел?

Икономиката на САЩ отбелязва стабилен растеж, подкрепен от процъфтяващия пазар на труда и силните потребителски разходи. Въпреки това, над тази положителна перспектива е надвиснала сериозна заплаха: бързото покачване на цените на петрола.

цени на петрол

seo blog7

Цените на петрола в САЩ се доближават до $90 за барел, а световните цени се колебаят около $92 за барел на фона на опасенията от ескалиращото напрежение в Близкия изток. Този скок доведе до най-високите цени на бензина от пет месеца насам.

Последиците от непрекъснатото покачване на цените на петрола са значителни. Те потенциално биха могли да намалят потребителските разходи и да подкопаят напредъка в овладяването на инфлацията, като накарат Федералния резерв да отложи намаляването на лихвените проценти и предизвикат безпокойство сред инвеститорите.

Прочетете още: Цените на коли втора ръка скочиха между 40% и 50% – На какво се дължи спекулата?

Според главния икономист на Moody’s Марк Занди по-високите цени на петрола представляват сериозна заплаха за икономиката, нанасяйки ѝ бързи щети. Нещо повече, ако цените на бензина се повишат над $4 за галон и останат високи, това може да има значителни политически последици, които да повлияят на изхода от изборите през ноември.

Цените на петрола в САЩ се повишиха с около 21% тази година, като наскоро надхвърлиха $87 за барел. Преминаването на границата от $90 и доближаването до $100 обаче би представлявало сериозно предизвикателство, особено за домакинствата с по-ниски доходи, и би могло да намали доверието на потребителите.

Неотдавнашното покачване на цените на петрола беше подхранвано от геополитическото напрежение, включително атаките с дронове срещу петролни рафинерии в Русия и засилващите се опасения относно отговора на Иран на неотдавнашните въздушни удари в Сирия.

гръцки преводач Добрич

Прочетете още: Бум на акциите на компании за AI чипове

See also  България ми даде свободата да сбъдвам мечтите си

Анди Липоу, президент на Lipow Oil Associates, подчерта нарастващия риск от прекъсване на доставките в Близкия изток, което може да доведе до допълнително повишаване на цените на петрола. Хелима Крофт, глобален ръководител на отдел “Стратегия за суровините” в RBC Capital Markets, също подчерта потенциала за по-широк конфликт в региона.

Въпреки тези предизвикателства някои експерти от бранша остават предпазливи оптимисти. Макар че се очаква цените на бензина да продължат да се покачват и да достигнат средно около $3.70 за галон в национален мащаб, прогнозите за достигане на $4 за галон не са неизбежни, освен ако не настъпят непредвидени събития.

Въпреки това възходящата траектория на цените на газа може да доведе до увеличаване на предстоящите стойности на инфлацията. Тази ситуация ще бъде внимателно наблюдавана от служителите на Федералния резерв, които ще обсъждат евентуално намаляване на лихвените проценти през юни.

Винсент Рейнхарт, главен икономист в Драйфус и Мелън, смята, че рискът от инфлация е наклонен към повишение поради нарастващите цени на суровините, включително на петрола. Той очаква Фед да понижи лихвените проценти през юни, отчасти за да се ориентира в политически натоварената атмосфера преди изборния сезон.

Въпреки преобладаващите рискове някои анализатори на енергийния пазар остават предпазливи оптимисти за бъдещата траектория на цените на бензина, като предполагат, че средна цена от $4 за галон за страната не се очертава в близко бъдеще.
Източник