Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Биткойн достигна $50000 за първи път от 2021

Биткойн достига $50 000 за първи път от 2021 г. след рекордни ETF потоци

Биткойнът се колебаеше около 50 000 долара, след като за първи път от повече от две години достигна строго наблюдаваното ниво – забележително завръщане след крипто скандалите и изтриването на данни, които поставиха под съмнение жизнеспособността на индустрията. Най-големият дигитален актив се търгуваше на ниво от 49 960 долара към 10:52 ч. във вторник в Сингапур, като по-рано се повиши до 50 379 долара. Това коментира Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

От началото на миналата година стойността на bitcoin се е утроила, след като през 2022 г. той се срина с 64%. Биткойнът остава с около 19 000 долара под историческия връх, достигнат през ноември 2021 г.

seo blog7

Прочетете още: Регулаторът в САЩ одобри първите 11 ETF върху биткойн

Биткойнът остава близо до едномесечен връх, заради ETF-ите и предстоящия “халвинг”

Ценовите колебания, наблюдавани от въвеждането на Биткойн преди повече от десетилетие, отдавна са една от основните атракции за спекулантите. Макар че първоначално беше промотиран като алтернатива на традиционната финансова система, последното рали беше предизвикано от оптимизма, че одобрението на спот фондовете за търговия с биткойни в САЩ миналия месец води до по-голямо масово приемане.

Биткойн се колебае около 50 000 долара близо до повече от двегодишен връх

Възстановяването на цените на криптовалутите идва с очакванията за разхлабване на паричната политик на Фед, което засилват привлекателността към по-рисковите активи. Според анализатори апетитът за риск се пренася и в цифровите активи.

See also  CBDC е синджир на врата на хората

Прочетете още: Инвестиция в bitcoin Колко щях да спечеля?

Акциите на свързаните с криптовалутите компании също поскъпнаха в понеделник, като bitcoin проксито MicroStrategy Inc. нарасна с 11%, платформата за търговия Coinbase Global Inc. се увеличи с 3,8%, а Marathon Digital Holdings Inc. скочи с 14,2%.

Положителните настроения се разпространиха и върху азиатските акции, свързани с цифрови активи, включително напредък на компании като японската Monex Group и Woori Technology Investment Co. в Южна Корея.

гръцки преводач Добрич

Биткойнът възстанови всичките си загуби от имплозията на стабилната борса TerraUSD през май 2022 г., която даде началото на вълна от неуспехи, които в крайна сметка помогнаха за сриването на борсата FTX на Сам Банкман-Фрийд през ноември 2022 г.

Прочетете още: Прогноза: Биткойн ще поскъпне до $170 000 през 2025

По времето, когато FTX се срина, криптопазарът вече беше навлязъл месеци наред в разгром, който също така отне живота на хедж фонда Three Arrows Capital и кредитора Celsius Network.

Сега, след като Банкман-Фрийд е осъден за измама, а съоснователят на борсата Binance Чанпенг Джао очаква присъда за нарушаване на санкциите на САЩ и неприлагане на политиките за борба с изпирането на пари, цените на криптовалутите се повишиха, тъй като анализаторите виждат по-малко рискове за индустрията.

Друга водеща новина от терминала на Bloomberg е ралито на кредитния пазар в САЩ. Застрахователният продукт, който потребителите използват, за да финансират пенсионирането си, се продава на рекордно високи нива, което стимулира търсенето на корпоративен дълг и търговски ипотечни облигации.

Прочетете още: Биткойн направи връх на $45000 за първи път от близо две години

See also  Изобретиха устройство, което предсказва кога колата ви ще се счупи

Миналата година продажбите на анюитети, които позволяват на потребителите ефективно да си купуват доход до края на живота си, достигнаха рекордно високо ниво от 385 млрд. долара, според търговската група за животозастраховане Limra. Това е с 23% повече в сравнение с предходната година. Продуктите стават все по-привлекателни, тъй като нарастващите лихвени проценти водят до по-високи потенциални годишни плащания от тях.

Зад кулисите животозастрахователите, които обикновено продават анюитети, купуват облигации, за да генерират доход за продуктите, и по-специално корпоративен дълг и ценни книжа, обезпечени с активи, включително ипотечни облигации. Търсенето им може да намалее малко тази година, след като доходността на облигациите се понижи, но Limra казва, че все пак се очаква продажбите на анюитети да останат силни по исторически стандарти.

Източник