Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Няколко съвета как да овладеем растящите сметки за енергия

На фона на спираловидно растящите цени за енергия, проучване поръчано от Resideo Technologies, Inc. показва, че в Източна и Централна Европа повече от половината от потребителите са много притеснени за растящите цени на енергията.

По-голямата част от собствениците на жилища в държавите от Източна и Централна Европа, в които се провежда проучването – Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия, са силно загрижени за ситуацията.

seo blog7

На въпроса какво правят към момента, за да намалят сметките за енергия, проучването показва, че потребителите в Унгария (30%), Румъния (24%) и Полша (18%) са най-склонни да намалят температурата в дома като основна стъпка за намаляване на разходите за енергия.

За сравнение, само 16% от запитаните в Чехия и 15% от хората в Словакия биха намалили температурата в дома като основна стъпка за овладяване на сметките за енергия. 22% от анкетираните в Словакия казват, че биха регулирали температурата на отоплението през деня.

На въпроса към кого биха се обърнали за съвет, за да намалят сметките за енергия, анкетираните в Унгария (55%) са най-склонни да се обърнат към професионалист, специалист в отоплението. В Румъния (36%), Словакия (32%), Чехия (21%) и Полша (15%) само такава част от собствениците на жилища биха се обърнали към професионалист за съвет как да намалят сметките си за енергия.

Коментирайки резултатите, Гелу Олтеану, ръководител в Resideo за Румъния и България казва: „На фона на нарастващите цени на енергията, това проучване разкрива, че е по-вероятно собствениците на жилища в Румъния и Полша да се обърнат към професионален монтажник на отопление за съвет относно намаляване на сметки за енергия в сравнение с тези в Чехия и Унгария.“

See also  Xiaomi също работи над смартфон с 200MP камера

гръцки преводач Добрич

В средата на годината Европейският Съюз обяви планове да постави 1.5 милиона енергоспестяващи умни термостати в домове в цяла Европа тази година, като част от общите цели за намаляване на потреблението на енергия. Resideo предлага 7 лесни и ефективни начина за намаляване на потреблението на енергия:

1. Уплътнете прозорците и вратите – има много лесни и ефективни начини как да предотвратите навлизането на студ през процепите между стената и прозорците

2. Не покривайте радиаторите – така ще намалите и топлинните загуби

3. Не проветрявайте помещението при включени радиатори – умно е да си създадете навик да спирате отоплението, когато отворите прозорец, за да влезе чист въздух

4. Не преохлаждайте помещенията – по-добре поддържайте умерена температура

5. Не претопляйте себе си или стаята и се обличайте по-топло. Намаляването на температурата с 1°C спестява около 6%

6. Намалете температурата, когато не сте у дома, в стаите, които не използвате, и през нощта. Оптималната температура през нощта е 16-19°C

7. Инсталирайте термостати т.нар. умни термостати, за да спестите около 12% от отопление

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 2 гласа.

Източник: