Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

OpenAI Sora е новият ИИ за генериране на видео от текст

Sora на OpenAI е вече на пазара

Няколко седмици след пускането на Gemini от основния конкурент на OpenAi Google се радваме на още едно развитие в технологичния свят! Става дума за новия ИИ модел, с който компанията на Сам Олтман се стреми да завладее пазара. Продуктът се казва Sora и предстои да видим как ще се справи срещу Ultra, Nano и Pro вариантите Gemini, интегрирани вече в технологиите на Google.

Припомняме, че техгигантът изигра своя коз в началото на декември, като адаптира своя модел към техния конкурент на ChatGPT – Bard. Въпреки борбата на пазара, няма да бъде пресилено изказване, ако кажем, че лидерът в изкуствения интелект OpenAI отново удари в десетката. Новият им ИИ ще може да създава реалистични видеа само на базата на текстови промпт.

seo blog7

Какво представлява Sora?

Според уебсайта на OpenAi, Sora е иновативен модел изкуствен интелект, който: „може да създаде реалистични и въображаеми сцени от текстови инструкции“. Още в началната страница можем да видим как уебдизайнерите са решили да заменят традиционния за горната част на страницата банер с видео, на което ято от хартиени самолети лети над гора.

Прочетете още: AI вече измества и инфлуенсърите

В страницата си от OpenAI заявяват, че са тренирали техният ИИ да разбира и симулира физическия свят, докато картината се движи. Всъщност, резултатите, които демонстрират, са в пъти по-добри от първата реклама на пазара, създадена чрез тази технология. Припомняме, че Coca-Cola бяха първият популярен бранд, който преди година използва ИИ модел за генерирането на своя реклама:

Рекламата Masterpiece на Coca-Cola

Този път компанията на Сам Олтман си поставя за цел да усъвършенства този модел с надеждата да помогне на хората да се справят с предизвикателства, които изискват жива интеракция. Моделът Sora е от типа text-to-video (текст към видео) и може да генерира материали с дължина до минута, запазвайки качеството и придържайки се към зададения промпт (или поне на теория).

See also  Stellantis изпревари Tesla по продажби на електрически автомобили в Европа

За кого е достъпен Sora на OpenAI?

От днес Sora ще бъде достъпен за ред тиймъри (red teamers: специализирани експерти по киберсигурност, подпомагащи на компаниите да подсилят своята ИТ защита чрез изненадващи атаки по защитата им) с цел да бъдат намерени и отстранени всякакви потенциални опасности.

гръцки преводач Добрич

Прочетете още: Какво е Google Bard?

Освен на този тип експерти, ранен достъп ще бъде даден и на графични дизайнери, кинорежисьори и други лица, занимаващи се с този тип дейност. Целта е да се получи възможно най-добрата обратна връзка, с която моделът да бъде подобрен.

Източници: Sora
Източник