Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Какво е Google Bard?

Google Bard е наистина великолепен и може да се пробва още сега

Ето всичко, което трябва да знаете:

Чатботът с изкуствен интелект на Google продължава да получава сериозни подобрения. Сега той дори генерира изображения. И за разлика от ChatGPT, ИИ Bard извлича най-актуалната информация от мрежата. Информация към настоящия момент. Искате ли да го изпробвате? Ето какво трябва да знаете.

seo blog7

Какво е Google Bard?

Bard е чатбот с изкуствен интелект на Google за водене на разговори на най-обикновен човешки език. Bard функционира подобно на ChatGPT, като най-голямата разлика е, че услугата на Google черпи актуална информация директно от интернет. Данните на ChatGPT са ограничени до 2021 г. Това е съвсем логично за Google, който е неоспоримият интернет гигант в продължение на вече много години.

Прочетете още: Google стартира свой AI наречен Bard, съперник на ChatGPT

Подобно на повечето чатботове с изкуствен интелект, Bard може да програмира, да решава математически задачи и да помага при писането. От този месец Google Bard може да генерира и изображения. За да получите достъп до него, трябва само да посетите уебсайта Bard и да влезете в профила си в Google. Или ако вече сте влезли в Google профила си, просто да се прехвърлите към сайта на Bard.
Кога беше представен Google Bard?

Bard бе обявен за първи път на 6-ти февруари в изявление на главния изпълнителен директор на Google и Alphabet Сундар Пичай. Google Bard беше пуснат малко повече от месец по-късно, на 21-ви март 2023 г.

Как работи Google Bard?

От стартирането на Google Bard досега той е претърпял няколко подобрения на големия езиков модел (LLM). Първоначално Bard използваше олекотена версия на модела LaMDA, която изискваше по-малка изчислителна мощност и можеше да се мащабира за повече потребители.

See also  Kawasaki показа първия си електрически мотоциклет

Прочетете още: В тъмната мрежа: Появи се AI инструмент за хакери, наречен FraudGPT

гръцки преводач Добрич

LaMDA е изграден на базата на Transformer. Това е архитектурата на невронната мрежа на Google, която компанията изобрети и предостави като отворен източник през 2017 г. Интересно е, че GPT-3, езиковият модел, върху който функционира ChatGPT, също е изграден върху Transformer.

Работата на този чатбот не впечатли особено много потребителите, В резултат на което Google бързо промени посоката на развитие на чатбота и го модернизира до PaLM 2, който бе представен на Google I/O 2023. PaLM 2 е по-усъвършенствана версия на PaLM, която излезе през април 2022 г. и даде възможност на Bard да бъде много по-ефективен и да работи на по-високо ниво от оригиналния си модел.

След това, през декември 2023 г., Google отново модернизира Bard, този път до Gemini. Това е най-способната и усъвършенствана LLM на компанията до момента. По-конкретно Bard използва прецизирана версия на Gemini Pro за английския език.

Решението на Google да използва свои собствени LLM – LaMDA, PaLM 2 и Gemini – беше смело, защото някои от най-популярните чатботове с изкуствен интелект в момента, включително ChatGPT и Copilot, използват езиков модел от серията GPT.

Достъпен ли е публично Google Bard?

На изложението Google I/O технологичният гигант обяви, че вече няма да има списък на чакащите за Bard, като в момента той е отворен за широката публика.

Прочетете още: Google Gemini вече е на пазара

Преди това Google Bard имаше списък на чакащите, който беше отворен на 21-ви март 2023 г. Тогава технологичният гигант предоставяше достъп на ограничен брой потребители в САЩ и Обединеното кралство на ротационен принцип.

See also  Gionee G13 Pro е копие на iPhone за само 140 лева

Какви езици поддържа Bard?

Според най-често задаваните въпроси на Bard от февруари насам Bard е достъпен на над 40 езика. Това е най-голямото му предимство пред най-големия му конкурент ChatGPT, който е достъпен само на английски език.

Пълният списък на езиците, предоставен от Google, включва: Арабски, бенгалски, български, китайски (опростен/традиционен), хърватски, чешки, датски, холандски, английски, естонски, фарси, финландски, френски, немски, гръцки, гуджарати, иврит, хинди, унгарски, индонезийски, италиански, японски, каннада, корейски, латвийски, литовски, малаялам, марати, норвежки, полски, португалски, румънски, руски, сръбски, словашки, словенски, испански, суахили, шведски, тамилски, телугу, тайландски, турски, украински, урду и виетнамски.

Според отзивите към днешен ден Bard се представя много по-добре от всички подобни генеративни ИИ. Той работи перфектно и на десктоп компютрите, като е необходимо да бъде посетен същия адрес (bard.google.com/chat).
Източник