Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Google Gemini вече е на пазара

Gemini на Google е вече факт

На 06.12 вечерта, абонатите на Google получиха добра новина, посредством техния newsletter. От компанията обявиха пускането на Gemini, техният най-нов и подобрен AI модел. Ако все още не сте се абонирали за newsletter-а на бигтех гиганта, от Wealth Bulgaria Ви съветваме да го направите от ТУК. От Google определят Gemini като техният най-голям модел изкуствен интелект, който са правили досега.

Той може да генерализира и разбира въведени данни, оперира между различните платформи, да комбинира различен варианти от информация, включително текст, изображения, аудио, видео и програмен код. Според създателите му, моделът разпознава с мултимодален начин на разсъждение (multimodal reasoning) и напреднали умения за писане на програмен код.

seo blog7

Прочетете още: Google Gemini: следващото голямо нещо в революцията на изкуствения интелект

Gemini се включва на пазара с Ultra, Pro и Nano модел, позволяващи му гъвкавостта да бъде включен във всеки център за данни или всяко мобилно устройство. Трениран е на AI оптимизираната инфраструктура на компанията, използваща Google’s Tensor Processing Units (TPUs) v4 и v5e. С новият ИИ на Google се дава началото и на най-мощната TPU система на компанията – Cloud TPU v5p.

Визия: Google Gemini AI

Gemini идва в три варианта:

Gemini Ultra — най-големият ИИ модел на Google, способен да извършва по-сложни задания.
Gemini Pro — техният най-добър модел, който може да скалира между голям обем от задания.
Gemini Nano — техният най-ефективен модел за on-device задания.

Прочетете още: Цената на Coinbase акцията се изстреля с над 70%

Къде е интегриран Gemini?

На този етап, Gemini е интегриран в няколко от основните продукта на Google. Bard използва добре приспособена Pro версия, за да достигне до по-добри разсъждения, планиране, разбиране и др. Pixel 8 Pro е първият смартфон с Nano варианта. Той ще използва функции като обобщение на звукови файлове, умни отговори в техния Gboard и т.н.

гръцки преводач Добрич

Очаква се съвсем скоро новия AI модел да бъде включен и в търсачката и така най-после да достигнем до дългоочакваното подобрение на техния Search Generative Experience, което беше обявено в старта на тази година. Видео за SGE:

See also  Очилата за виртуална реалност на Apple ще струват... $3000

Какво да очакваме в началото на 2024?

Според блога на Google, в началото на 2024 Bard ще премине от своята експериментална фаза към напрденала (Bard Advanced Experience). В бъдещите месеци, Gemini ще бъде интегриран в услуги като Ads, браузърът Chrome и Duet AI. В Bard Advanced ще бъде интегриран Gemini Ultra. На този етап от Google извършват допълнителни проверки по сигурността, за да бъдат убедени, че продуктът им ще стартира без никакви стъпки.

Прочетете още: Шефът на Binance подава оставка, крипто борсата ще плати 4 милиарда долара глоби

Представяне на Gemini

Android девелопърите, които искат да създават апликации с новия модел, вече могат да се запишат за early access на Gemini Nano. От 13-ти декември, девелоперите и корпоративните клиебти ще получат достъп до Gemini Pro чрез Gemini API във Vertex AI или Google AI Studio. Преди да бъде пуснат Gemini Ultra, той ще бъде пуснат за тест на определени групи.

Повече за интеграцията на Gemini в Bard

Според Google, преди Gemini Pro да бъде интегриран в Bard и да бъде пуснат за широката аудитория, той е преминал през редица изпитания. В 6 от 8 техният изкуственият интелект е надминал GPT-3.5, включително в MMLU (Massive Multitask Language Understanding) и GSM8K.

След анкетиране, според оценяването на трети страни, Bard е предпочитания чатбот в сравнение с неговите алтернативи. От Google дори са направили колаборация с YouTuber-а Марк Робър, за да поставят модела си на тест:

Каква ще бъде интеграцията на Gemini и Pixel 8 Pro?

В Pixel 8 Pro е интегриран Gemini Nano варианта на AI модела. Смартфонът е специфично създаден за тази колаборация и ипзолзва способностите на Google Tensor G3, за да доведе до по-добро потребителско преживяване чрез по-сериозни функционалности. Gemini Nano ще предлага и по-сериозни обновления за дизайна на телефона, нови мерки по отношение на сигурността на личните данни, както и възможността да бъдат използвани различните ИИ функционалности без връзка към интернет. Очаквайте следните екстри:

See also  Използва ли се все още Windows XP?

Summarize in recorder – получавате обобщение на Вашите последно записани разговори, интервюта, презентации, ауди файлове и др. Smart reply in Gboar – моделът ще бъде интегриран в различни приложение като WhatsApp (вече може да бъде тестван там). В полето, което показва предполагаемата следваща дума от Вашето изречение, Вие ще получавате директно предложение за отговор на Вашия събеседник.

Източници:

Learn more about Gemini, our most capable AI model
Bard gets its biggest upgrade yet with Gemini
Pixel 8 Pro — the first smartphone with AI built in — is now running Gemini Nano, plus more AI updates coming to the Pixel portfolio
Introducing Gemini: our largest and most capable AI model
Източник