Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Шефът на Binance подава оставка, крипто борсата ще плати 4 милиарда долара глоби

Шефът на Binance CZ от върха до дъното

Американските власти казват, че най-голямата платформа за криптовалута в света е нарушила законите за пране на пари.

Binance Holdings Ltd. и нейният главен изпълнителен директор Чангпен Джао се признаха за виновни в пране на пари и нарушаване на санкциите от САЩ по силата на широко споразумение с американското правителство, което позволява на борсата за криптовалута да продължи да работи.

seo blog7

Binance ще плати 4,3 милиарда долара в едно от най-големите корпоративни споразумения в историята на САЩ. Джао ще плати глоба от 50 милиона долара по сделка, която изисква от него да се оттегли като главен изпълнителен директор. Джао се призна за виновен във вторник за нарушаване на Закона за банковата тайна във федералния съд в Сиатъл. Сделката, която включва Министерството на правосъдието (DOJ), Министерството на финансите и Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC), слага край на дългогодишно разследване на борсата.

Прочети още: За 150 долара ти хакват профила в социалните мрежи

Binance, която призна, че е позволила транзакции с “Хамас” и други терористични групи на платформата, беше обвинена в три обвинения, включително борба с прането на пари, управление на нелицензиран бизнес за пренос на пари и нарушаване на санкциите на САЩ. Борсата плаща наказателна глоба от 1,8 милиарда долара и губи допълнителни 2,5 милиарда долара, според съдебни документи, разпечатани във вторник.

Джао е изправен пред до 10 години затвор, но се очаква да получи не повече от 18 месеца по силата на споразумение, което изглежда го е спасило от суровите наказания, на които са били изправени други видни крипто престъпници. Министерството на правосъдието все още не е решило каква продължителност на затвор ще поиска за него.

Нарушенията на Binance включват невъзможност за предотвратяване и докладване на подозрителни транзакции с терористи, включително бригадите “Ал-Касам” на “Хамас”, “Палестинския ислямски джихад”, “Ал Кайда” и “Ислямска държава в Ирак и Сирия”, според Министерството на финансите.

Binance също така позволи най-малко 1,1 милиона транзакции на стойност над $898 милиона на своята платформа между клиенти в САЩ и Иран, според съдебната документация.

гръцки преводач Добрич

„Binance стана най-голямата борса за криптовалута в света отчасти поради престъпленията, които извърши – сега плаща една от най-големите корпоративни санкции в историята на САЩ“, каза главният прокурор Мерик Гарланд в прессъобщение.

See also  Apple включи и MacBook в програмата за самостоятелна поправка

Прочети още: Интересът към ИТ специалностите се увеличава

Парите от глобата ще бъдат разпределени между DOJ, CFTC и други агенции. Това включва 3,4 милиарда долара за Мрежата за борба с финансовите престъпления на Министерството на финансите и 968 милиона долара за Службата за контрол на чуждестранните активи спрямо Закона за банковата тайна и санкции за нарушения.

Нов изпълнителен директор

BNB, криптовалута, свързана с екосистемата Binance, падна с около 5,2% след новината. Токенът достигна петмесечен връх по-рано през деня след новината, че DOJ скоро ще потвърди сделката си с борсата.

„Binance си затвори очите за законовите си задължения в преследване на печалба“, каза министърът на финансите Джанет Йелън в прессъобщение. „Неговите умишлени провали позволиха на пари да потекат към терористи, киберпрестъпници и насилници над деца чрез неговата платформа.“

Споразумението, договорено между двете страни, ще разреши всички обвинения за престъпни действия. Bloomberg News съобщи за споразумението в понеделник. Гарланд и Йелън проведоха пресконференция във вторник, за да обявят подробности за сделката.

Като част от споразумението си с правителството, Джао, чиято нетна стойност е 23 милиарда долара според индекса на милиардерите на Bloomberg, се оттегли като главен изпълнителен директор на Binance и не може да участва в управлението на компанията в продължение на три години. Ричард Тенг ще наследи Джао като главен изпълнителен директор.

Прочети още: Binance CEO CZ Steps Down As Part Of $4 Billion Settlement With US

Компанията също така се съгласи да подобри своята програма за съответствие и да назначи независим наблюдател за три години. Многомилиардната глоба на Binance отразява 20% отстъпка за „частично сътрудничество“ с разследването, се посочва в споразумението.

В публикация в блог във вторник компанията призна, че не е разполагала с подходящи контроли за съответствие при ранното си стартиране, но каза, че споразумението не включва никакви обвинения, че Binance е присвоявала потребителски средства или е участвала в манипулиране на пазара.

VIP клиенти

Министерството на правосъдието обвини компанията – както и висши ръководители, включително Джао – в предприемане на стъпки, за да прикрие, че избягва законите на САЩ, предназначени да спрат потока от мръсни пари по света. В документацията се посочва, че от около август 2017 г. до октомври 2022 г. Binance и Джао са участвали в „умишлено и пресметнато усилие“ да спечелят от американския пазар, без да прилагат контрол, изискван от закона.

See also  Sony представи своя флагман с камера като при професионалните фотоапарати

Binance „избра да не се съобрази със законовите и регулаторни изисквания на САЩ, тъй като реши, че това би ограничило способността му да привлича и поддържа потребители в САЩ“, според документа с обвиненията.

Binance създаде вратички, които позволиха на базирани в САЩ VIP клиенти да търгуват на международната борса чрез офшорни лица. Случаят на правителството разчита на вътрешни документи, чатове и подробности за телефонни обаждания, за да покаже как Binance помага на VIP клиенти да заобиколят блокирането на IP адреси.

Правителството твърди, че тези стратегии позволяват на базирани в САЩ VIP потребители да извършват транзакции с виртуална валута, „еквивалентни на милиарди щатски долари на ден“. Действайки по инструкции от Джао и други от висшето ръководство, служителите насърчиха VIP лицата да скрият връзките си в САЩ, включително чрез създаване на нови акаунти.

Джао, според съдебните документи на правителството, е обсъждал стратегии за задържане на маркет-мейкърите на Binance.com, за да намалим „нашите собствени загуби“ и „агенциите за надзор на САЩ да не ни създават проблеми“.

Джао беше добре запознат с присъствието на американски клиенти на борсата Binance.com. В чат през 2019 г. той написа, че ако Binance блокира клиенти от САЩ от първия ден, „Binance няма да бъде толкова голяма, колкото сме днес“.

Година по-късно потребителите в САЩ все още съставляват 16% от общия брой потребители на Binance, повече от всяка друга страна. Binance премахна американския етикет за потребителско местоположение и го прекатегоризира като „UNKWN“.

Джао написа, че е „по-добре да поискаш прошка, отколкото разрешение“ и описа ситуацията като „сива зона“.

Джао в съда

Джао носеше тъмен костюм и светлосиня вратовръзка и прекара по-голямата част от изслушването седнал със скръстени ръце. Съдия Браян Цучида постанови, че Джао ще бъде освободен и е свободен да се върне в дома си в Обединените арабски емирства, докато чака присъдата.

„Искам да затворя въпроса, искам да поема отговорност и да затворя тази глава от живота си“, каза Джао пред съда по време на изслушването. Джао каза, че е бил „малко уплашен“ да дойде в САЩ за делото, но каза, че е успокоен от задълбочеността на съда. “Аз ще се върна.”

See also  Смартфонът с най-добра камера ще бъде представен следващата седмица (ВИДЕО)

Гаранцията на Джао беше определена на 175 милиона долара, след като адвокатите му казаха, че той ще бъде готов да внесе тази сума, за да осигури освобождаването си. Адвокатите на правителството, които поискаха на Джао да бъде наредено да остане в страната, тъй като САЩ нямат договор за екстрадиция с ОАЕ, казаха, че ще обжалват условията за освобождаване.

Като част от освобождаването, сестрата на Джао също така предостави дом в Калифорния, който според неговите адвокати е оценен на повече от 5 милиона долара, а двама неназовани поръчители са поели общо 350 000 долара.

Джао е изправен пред максимална присъда от 10 години и глоба до 500 000 долара плюс всички печалби, които е натрупал от предполагаемата схема. Адвокатите му заявиха в съда, че обявяването на присъдата му ще бъде отложена с 6 месеца. Споразумението на Джао включва отказ от правото му на обжалване, при условие че присъдата му не надвишава 18 месеца, каза съдия Цучида по време на изслушването.

Натиск върху криптото

Споразумението с най-голямата борса за криптовалути в света и нейния висш лидер представлява едно от най-големите наказания, наложени в индустрията на криптовалутите, която е изправена пред жесток контрол от Министерството на правосъдието, други правителствени агенции и законодатели.

Binance, която избухна на крипто сцената през 2017 г. и почти веднага пое и надмина по-големите конкуренти, отбеляза скок на пазарния си дял до повече от 60% в световен мащаб след падането на FTX през ноември 2022 г. Оттогава нейният комбиниран пазарен дял за спот крипто и деривати е намалял до по-малко от 44% този месец, според изследователя CCData.

Министерството на правосъдието наскоро преследва съоснователя на FTX Сам Банкман-Фрийд в Ню Йорк за предполагаемо организиране на многомилиардно присвояване на клиентски средства, което доведе до колапса на борсата за криптовалута. Банкман-Фрийд беше осъден за измама след нашумял наказателен процес.

Както CFTC, така и Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) съдиха Binance и Джао по-рано тази година, твърдейки, че са извършили редица нарушения, включително неправилно боравене със средства на клиенти и позволяване на американци за незаконен достъп до платформата. Споразумението във вторник разрешава случая с CFTC, но делото на SEC продължава.
Източник