Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

В руската армия се продава всичко за който може да плати

Корупция: В руската армия се продават болнични, отпуски и ротации за войници

Командването на руските части, воюващи в Украйна, предлага на войниците за пари да си купят ваканция, “раняване” или възможност да не участват в атаки на фронта. Информация за това съобщили за “Новая газета Европа” майка на затворник, вербуван в поделението “Щорм Z”, и офицер от мотострелковите войски.

Майката на бившия затворник предоставила гласово съобщение от сина си, в което той говори за това как тяхната част не участва във военни действия благодарение на „подкупи за милиони“. „Колкото по-високо е генералът, толкова по-висок е подкупът, сама разбираш. И когато остават само няколко дни до прибиране вкъщи, искате да живеете още. […] Така че купихме живота си”, разказва военнослужещият.

seo blog7

Прочетете още: Във войната в Украйна Русия печели основно от пропаганда

По думите му бившите затворници трябва самостоятелно да купуват генератори, бензин, комуникации и оборудване. Той също така твърди, че на войниците се плаща само малка част от обещаните им заплати, ситуация, която е често срещана в звеното “Щорм Z”.

Руски офицер потвърдил пред изданието разпространението на подкупи в армията и предоставил “цени“ за различни “услуги“. Например “контузия” с хоспитализация струва от $10 000 до $50 000, ваканцията струва от $5 000 до $10 000, а преместване от един участък на фронта на друг или преждевременна ротация струва от $500 до $3000.

Войниците, ранени в битка, имат право на държавно плащане от 3 милиона рубли. Това правило важи и за случаите, когато “раняването“ е приписано в резултат на подкуп за офицер.

Правозащитникът Сергей Кривенко отбелязва, че преди избухването на военните действия войници са се обърнали към него с оплаквания за корупция в армията, свързана с подкупи, за да избегнат назначения, да получат уволнения и отпуски. В момента жалбите са намалели, но не поради отсъствие на явлението, а поради тежката ситуация в армията. “Подкупът или бягството от частта често се превръщат в единствения начин за спасяване на живота и здравето на военнослужещите“, смята той.

See also  Сезонът на отчетите води индексите на Wall Street към седмичен ръст*

Прочетете още: Там, където Западът си отива, идва “Вагнер”

гръцки преводач Добрич

През последните шест седмици Русия е претърпяла най-големите си загуби от началото на войната

Последните шест седмици са белязани от най-големите загуби на Русия от началото на войната в Украйна, предаде Укринформ, като се позова на всекидневната разузнавателна сводка на министерството на отбраната на Великобритания, публикувана в социалната мрежа “Екс”.

Отбелязва се, че през настоящия месец по данни на генералния щаб на украинската армия жертвите, които дават руските войски, се движат в рамките на 931 души дневно. Досега най-смъртоносният месец за Русия беше март тази година със средно 776 човешки жертви на ден. По това време руското настъпление към Бахмут достигна своята връхна точка, посочва Укринформ.

Според британското министерство на отбраната, макар и разузнаването да не може да провери методологията, по която се изчислява общият брой убити и ранени, изнесените данни са правдоподобни.

Прочетете още: Каква е вероятността войната все пак да приключи през 2023 г.?

“Изглежда, че в последните шест седмици Русия е понесла някои от най-многобройните си загуби в жива сила от началото на войната досега. Много от дадените жертви до голяма степен са следствие на руското настъпление срещу град Авдеевка в Донбас”, пише в разузнавателния доклад.

В предишна своя сводка британското разузнаване съобщи, че необичайното движение на руския въздушен транспорт този месец предполага, че Русия най-вероятно е прехвърлила свои стратегически зенитно-ракетната системи С-400 от разположения между Полша и Литва анклав Калининград, за да компенсира последните загуби на украинския фронт, припомня Укринформ.
Източник