Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Майкрософт: Родителите подценяват онлайн заплахите

“Майкрософт” публикува глобално проучване за възприятията на родителите и техните деца по отношение на онлайн безопасността, съобщава компанията.

Според данните, 69 на сто от анкетираните споделят, че през изминалата година са се сблъсквали с онлайн риск под някаква форма. Най-често срещаните видове риск в световен мащаб са дезинформацията и множеството форми на лични обиди. Те включват кибертормоз, реч на омразата и заплахи за насилие. Обединеното кралство (50 на сто) и Германия (56 на сто) са държавите, в които най-малко са се сблъсквали с онлайн риск, докато Филипините (86 на сто) и Чили (79 на сто) най-често са се срещали с него.

seo blog7

Прочетете още: Google стартира свой AI наречен Bard, съперник на ChatGPT

Родителите често подценяват онлайн опасностите, които застрашават тийнейджърите във всички категории, пишат от компанията. Проучването установява още, че тийнейджърите са изложени на много повече онлайн рискове, отколкото техните родители предполагат: 74 на сто от тийнейджърите са преживели някакъв риск, докато само 62 на сто от родителите го подозират, пише БТА.

Освен това родителите подценяват опасностите във всички категории: най-големите пропуски са свързани с реч на омразата, последвана от заплахите за насилие, излагането на съдържание, свързано със самоубийство или самонараняване, както и с кибертормоза и малтретирането.

Експерт по киберсигурност: Родителите са първият филтър на децата за опасности в интернет

Като пример за това може да се посочи, че докато 39 на сто от тийнейджърите са се сблъсквали с реч на омразата онлайн, то само 29 на сто от родителите съобщават за това, че децата им са се сблъсквали с нея.

See also  Сгъваемият смартфон на Motorola бе показан в кратко видео

Прочетете още: Всички профили и услуги на Google ще използват passkey

гръцки преводач Добрич

Ситуацията е сходна и когато става въпрос за заплахи, свързани с насилие: 19 на сто от тийнейджърите са се сблъсквали с това, докато родителите, които знаят, са само 11 на сто. Проучването установява също, че тийнейджърите са по-загрижени за бъдещи заплахи, свързани с насилие, отколкото техните родители.

По-голямата част от тийнейджърите (60 на сто) не крият риска, с който се сблъскват в интернет: 71 на сто от засегнатите младежи споделят за преживяното с техните родители, 32 на сто – с приятели, а 14 на сто – с други възрастни.

Повечето родители споделят, че предприемат различни стъпки, с които да предпазят своите деца онлайн, включително да проверяват профилите и данните на децата си, както и да преглеждат дневната им активност. Освен това се опитват да говорят редовно с тях във връзка с тяхната онлайн дейност. Проучванията показват, че родителите като цяло разглеждат функциите за безопасност като мощни инструменти, които подпомагат техните деца да бъдат в безопасност онлайн. 81 на сто от тях споделят, че те самите използват поне един такъв вид инструмент. Установено е още, че родителите на по-малки деца (на възраст 6-12 години) са много по-склонни да използват инструменти за сигурност, базирани на платформи. Родителите смятат, че най-ефективни са инструментите за преглед на поканите за приятелство от техните деца (71 на сто) и за контрол на онлайн разходите (69 на сто).

“Майкрософт” има дългогодишен ангажимент за осигуряването на безопасност на децата в онлайн пространството, заявяват от фирмата. Проучването потвърждава, че всички участници – технологични компании, правителства, граждани и семейства, трябва да продължат да си сътрудничат за един по-безопасен интернет.

See also  Какво ще промени ChatGPT в технологиите

Четирите стълба на дигиталната сигурност са архитектурата на платформата, модерирането на съдържание, културата и сътрудничеството. Сигурността на дизайна е от изключително значение както при архитектурата на платформата, така и при генерирането на функции за сигурност за семействата.

От решаващо значение за защитата на потребителите е също и прилагането на правила, свързани със сигурност, чрез ясни политики и последователни, пропорционални мерки. Огромното мнозинство от анкетираните са съгласни с всички тези цели, като 85 на сто от тях очакват модериране по отношение на незаконно съдържание (28 на сто) и законно, но вредно съдържание (57 на сто).
Източник