Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Първият автомобил, отпечатан на 3D принтер, бе регистриран в Украйна

Urbee 2 е способен да направи революция в автомобилната индустрия

В Украйна е регистриран първият електрически автомобил, отпечатан на 3D принтер. Това е доста необичайно превозно средство с малко известното име Urbee 2S. Неизвестен купувач внася и регистрира своя Urbee 2S в Украйна като 2018 ATV. Въпреки че историята му е с пет години по-стара, е доста интересна.

Първата в света функционална електрическа кола, създадена с помощта на 3D принтиране, е направена в сътрудничество между три компании: KOR EcoLogic, RedEye On Demand и Stratsys. Първото поколение автомобили Urbee, оборудвани с хибридно задвижване с 5 конски сили, беше демонстрирано през 2010 г.

seo blog7

urbee2

Прочетете още: OpenAI Sora е новият ИИ за генериране на видео от текст

Urbee се превърна в успешна функционална концепция, която успя да измине повече от 300 километра само с 3.8 литра гориво, но за съжаление, поради факта, че оригиналната каросерия беше твърде крехка, изпълнението на проекта за серийно производство на автомобили Urbee трябваше да бъде отложено.

Сега моделът Urbee 2 е способен да направи революция в автомобилната индустрия.

„Връщайки се към основите, това ни принуждава да преосмислим механизма на производство на автомобили, принуждава ни да мислим за възможността за промяна на автомобилния дизайн”, казват от компанията.

Има всички шансове в близко бъдеще такива стилни, екологични автомобили да станат стандарт на автомобилната индустрия. Според създателите на превозното средство, Urbee 2 е най-практичната кола, създавана някога. Технологията и на задвижване е на базата на последователно-паралелен хибрид.

Прочетете още: Google пусна на пазара Gemini 1.5

гръцки преводач Добрич

Лекият (550 кг) и изключително аеродинамичен триколесен двуместен хибрид се задвижва от двойка 36-волтови електрически мотори с номинална мощност 4 к.с. и пикови 8 к.с., които се захранват от пакет батерии с капацитет 7.6 kWh. При свързване към електрически контакт зареждането на батериите отнема около 6 часа.

See also  Какво казват от Intel за кризата с чипове?

Четиритактов двигател с вътрешно горене с мощност 10 к.с. работи като генератор, който осигурява презареждане на батериите, а също така ви позволява да поддържате постоянна скорост от 110 км/ч. По време на изкачване по стръмни склонове електрическите двигатели и двигателят с вътрешно горене работят едновременно.

Когато работи изключително в електрически режим с едно зареждане на батериите, Urbee 2 е в състояние да измине около 64 км при условия на движение с максимална скорост. Коефициентът на аеродинамично съпротивление на автомобила е само 0.149 (за сравнение той е съответно 0.25 и 0.24 при Toyota Prius и Tesla Model S).

Urbee – First 3D Printed Car Body Goes For A Test Drive, October 2011

В допълнение към конвенционалните литиеви батерии, моделът 3D Urbee 2 е оборудван със суперкондензатори с капацитет 35 Wh, като тяхната цел е да се осигури бързо натрупване на енергия по време на регенеративно спиране. Лекият автомобилен дизайн използва рамка от хром-молибденови стоманени тръби, което значително повишава нивото на безопасност. За да се сведе до минимум аеродинамичното съпротивление, височината на хибридния автомобил е само 1.07 м, а дължината и широчината са съответно 3.05 м и 1.56 м.

В конструкцията на Urbee 2 са използвани около 50 елемента, които са създадени чрез 3D принтиране от обикновена ABS пластмаса за 2 500 часа. За повече от десетилетие от създаването на Urbee 2 подобни автомобили не са придобили популярност, въпреки че е възможно подобни икономични, компактни и „зелени“ автомобили, оборудвани с автопилот, да станат стандарт в бъдеще..
Източник