Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Новата говорителка на украинското МВнР е… хуманоид

Говорителка на украинското Министерство на външните работи е робот

Новата официална говорителка на украинското Министерство на външните работи се казва Виктория Ши и тя е… хуманоид.

Макар да се движи, жестикулира, говори и да прилича на истински човек, тя не е. Външното ведомство на Украйна я представи в социалната мрежа Х, в което тя обяснява, че е изкуствен интелект. Някои от потребителите са убедени, че е създадена по образа на популярната в Украйна певица Розали Номбре, но правителството отрече.

seo blog7

Прочетете още: Първият автомобил, отпечатан на 3D принтер, бе регистриран в Украйна

Външният министър Дмитро Кулеба се похвали с новата говорителка, посочвайки, че това представлява технологичен скок, който нито една дипломатическа служба в света не е правила досега.

Причината, която накара правителството да използва синтетичен говорител, е да „спести време и ресурси“ на своите дипломати. Текстовете, които Виктория Ши чете, са създадени от реални хора и, за да се избегнат фалшификации, които биха могли да разпространят измами с нейния образ, всички видеоклипове са придружени от QR код, който препраща към официални изявления.

Прочетете още: Левон Хампарцумян: Можем да приемем еврото през януари 2025

Meet Victoria Shi — a digital representative of the MFA of Ukraine, created using AI to provide timely updates on consular affairs!

For the first time in history, the MFA of Ukraine has presented a digital persona that will officially comment for the media. pic.twitter.com/KTtuCVR1ku
— MFA of Ukraine (@MFA_Ukraine) May 1, 2024

гръцки преводач Добрич

Източник

See also  Tesla работи над нов волан, който да замени изрязаното кормило