Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Русия даде крачка назад за ядрената заплаха

Киев нарушава Меморандума от Будапеща, твърди руски дипломат

seo blog7
Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Русия никога не е заплашвала Украйна с ядрено оръжие, заяви представител на руското Министерство на външните работи Константин Воронцов по време на заседание на комисия на Общото събрание на ООН, пише ТАСС.

“Русия не е заплашвала Украйна с ядрено оръжие и няма да го направи”, каза той и допълни, че в Москва обаче са притеснени относно заявления на Киев за промяна на безядрения статут на Украйна, както и от призиви за превантивен ядрен удар на НАТО срещу Русия.

В Русия използваха грешка в превода на коментар на украинския президент Володимир Зеленски пред австралийски мозъчен тръст, който призова за превантивни действия срещу Русия, за да не бъде допусната ядрена катастрофа. По-късно пред ВВС той обясни, че е имал предвид налагането на санкции срещу Москва превантивно, а не след вероятен удар.

гръцки преводач Добрич

Действително Москва директно и официално не е коментирала, че може да прибегне до използване на ядрено оръжие в конфликта в Украйна. При анексирането на четирите окупирани украински територии обаче руският президент Владимир Путин заяви, че нападение срещу анексираните територии ще бъдат разглеждани като нападения срещу Русия. “Ние ще защитим нашата земя с всички сили и средства, с които разполагаме, и ще направим всичко, за да осигурим безопасен живот на нашите хора”, каза руският държавен глава и изявлението беше разгледано като косвена заплаха за използване на ядрено оръжие. Тази възможност е предвидена в стратегията за национална сигурност на Русия.

Темата за ядрените удари и началото на Третата световна война охотно беше коментирана и от руския елит, включително и от бившия президент Дмитрий Медведев, който в момента е зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия. В своя канал в Telegram Медведев коментира, че в стратегията за безопасност е предвидено използването на ядрено оръжие в отговор на такава заплаха или ако възниква заплаха за съществуването на Русия при използване на конвенционално оръжие.

See also  Meta - новото име на Facebook

“Освен това ще направим всичко възможно да не допуснем появата на ядрено оръжие във враждебни съседи – например в нацистка Украйна, която в момента се управлява пряко от НАТО”, написа Медведев.

Анализаторите започнаха да се питат какъв може да бъде отговорът на Запада, включително и ако се използва тактическо ядрено оръжие, ограничено на територията на Украйна. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция, която е ядрена сила, няма да отговори с ядрен удар, но ще направи всичко възможно да избегне такова развитие на нещата.

В САЩ обаче бяха категорични, че използването на каквото и да е ядрено оръжие ще предизвика отговорът на Вашингтон срещу Русия.

В своето изявление Воронцов коментира още, че не Русия, а Украйна и САЩ нарушават Меморандума от Будапеща, след който Киев предава своето ядрено оръжие, останало като наследство от СССР, в замяна на гаранции за своята сигурност и интегритет. Договорът беше подписан през 1994 година между лидерите на Украйна, Русия, САЩ и Великобритания.

Москва обвинява Украйна, че кандидатствайки за членство в НАТО, тя нарушава ангажиментите си по този Меморандум. “Киев открито поощрява национализма, при това в неговата радикална форма”, коментира още руският дипломат.

“По Меморандума Русия потвърждава по отношение на Украйна своите задължения да не използва ядрено оръжие и да не заплашва да бъде използвано срещу неядрени държави”, каза Воронцов.

Украйна подаде официалната си молба за членство в НАТО, след като Путин подписа договорите за анексиране на четирите провинции – Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска, използвайки като мотив провеждането на псевдореферендуми. Резултатите от това допитване, проведено без ясни правила и по време на водени активни военни действия, не се признават от световната общност. 

See also  ЕС отделя бюджет от 1,5 млрд. евро за хуманитарна помощ през 2022 г.

Източник: