Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Русия даде крачка назад за ядрената заплаха

Киев нарушава Меморандума от Будапеща, твърди руски дипломат

seo blog7
Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Русия никога не е заплашвала Украйна с ядрено оръжие, заяви представител на руското Министерство на външните работи Константин Воронцов по време на заседание на комисия на Общото събрание на ООН, пише ТАСС.

“Русия не е заплашвала Украйна с ядрено оръжие и няма да го направи”, каза той и допълни, че в Москва обаче са притеснени относно заявления на Киев за промяна на безядрения статут на Украйна, както и от призиви за превантивен ядрен удар на НАТО срещу Русия.

В Русия използваха грешка в превода на коментар на украинския президент Володимир Зеленски пред австралийски мозъчен тръст, който призова за превантивни действия срещу Русия, за да не бъде допусната ядрена катастрофа. По-късно пред ВВС той обясни, че е имал предвид налагането на санкции срещу Москва превантивно, а не след вероятен удар.

гръцки преводач Добрич

Действително Москва директно и официално не е коментирала, че може да прибегне до използване на ядрено оръжие в конфликта в Украйна. При анексирането на четирите окупирани украински територии обаче руският президент Владимир Путин заяви, че нападение срещу анексираните територии ще бъдат разглеждани като нападения срещу Русия. “Ние ще защитим нашата земя с всички сили и средства, с които разполагаме, и ще направим всичко, за да осигурим безопасен живот на нашите хора”, каза руският държавен глава и изявлението беше разгледано като косвена заплаха за използване на ядрено оръжие. Тази възможност е предвидена в стратегията за национална сигурност на Русия.

Темата за ядрените удари и началото на Третата световна война охотно беше коментирана и от руския елит, включително и от бившия президент Дмитрий Медведев, който в момента е зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия. В своя канал в Telegram Медведев коментира, че в стратегията за безопасност е предвидено използването на ядрено оръжие в отговор на такава заплаха или ако възниква заплаха за съществуването на Русия при използване на конвенционално оръжие.

See also  Wall Street записа волатилна сесия, борсата се подготвя за трудно лято

“Освен това ще направим всичко възможно да не допуснем появата на ядрено оръжие във враждебни съседи – например в нацистка Украйна, която в момента се управлява пряко от НАТО”, написа Медведев.

Анализаторите започнаха да се питат какъв може да бъде отговорът на Запада, включително и ако се използва тактическо ядрено оръжие, ограничено на територията на Украйна. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция, която е ядрена сила, няма да отговори с ядрен удар, но ще направи всичко възможно да избегне такова развитие на нещата.

В САЩ обаче бяха категорични, че използването на каквото и да е ядрено оръжие ще предизвика отговорът на Вашингтон срещу Русия.

В своето изявление Воронцов коментира още, че не Русия, а Украйна и САЩ нарушават Меморандума от Будапеща, след който Киев предава своето ядрено оръжие, останало като наследство от СССР, в замяна на гаранции за своята сигурност и интегритет. Договорът беше подписан през 1994 година между лидерите на Украйна, Русия, САЩ и Великобритания.

Москва обвинява Украйна, че кандидатствайки за членство в НАТО, тя нарушава ангажиментите си по този Меморандум. “Киев открито поощрява национализма, при това в неговата радикална форма”, коментира още руският дипломат.

“По Меморандума Русия потвърждава по отношение на Украйна своите задължения да не използва ядрено оръжие и да не заплашва да бъде използвано срещу неядрени държави”, каза Воронцов.

Украйна подаде официалната си молба за членство в НАТО, след като Путин подписа договорите за анексиране на четирите провинции – Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска, използвайки като мотив провеждането на псевдореферендуми. Резултатите от това допитване, проведено без ясни правила и по време на водени активни военни действия, не се признават от световната общност. 

See also  Hang Seng поведе ръстовете на азиатските борси

Източник: