Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Важните новини във ФАКТИ на 01.07.2022 г.

Радев при връчването на мандата: Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес

“България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за нарастващите цени и неизвестността около бъдещето. Реформите и средства по Плана за възстановяване и развитие чакат своята реализация, от вчера имаме и външнополитическа криза”, подчерта Радев при връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

seo blog7

Асен Василев: Нямаме намерение да говорим с Трифонов. Търсим хора, които искат да са на страната на гражданите

Дали Кирил Петков ще бъде министър в новия проектокабинет на ПП зависи от разговорите с коалиционните партньори и решението на партията. Това заяви в “Панорама” кандидатът за премиер на партията и настоящ финансов министър Асен Василев.

Андрей Гюров: От утре почваме преговорите. Не е изключено сегашни министри да останат, но да има и нови лица

С президента проведохме интересни и конструктивни разговори. По много теми мислим в една и съща посока, а тя е извеждане на страната от кризите и предотвратяване на един цикъл от избори. Това коментира председателят на ПГ на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров в ефира на “Още от деня”.

гръцки преводач Добрич

Скок и на парното от 1 юли: КЕВР утвърди по-високите цени

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което цената на топлинната енергия за битовите потребители за новия регулаторен период 1.07.2022 – 30.06.2023 г. ще бъде увеличена средно с 29,73 % за цялата страна.

Стоян Михалев, ДБ: Номинацията на Асен Василев за премиер сочи, че ще се търси подкрепа

За нас номинацията на Асен Василев за премиер е знак, че ще се търси вариант за събиране на подкрепа, заема се отговорна позиция и ще се направи опит за съставяне на кабинет. Това каза в извънредното студио на “Още от деня” по повод връчване мандата за съставяне на кабинет депутатът от “Демократична България” Стоян Михалев.

See also  КС решава дали правосъдният министър може да поиска отстраняването на Гешев

Василев при взимането на мандата: Огромна отговорност. В кризите е важно да имаме кабинет

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за сформиране на следващо правителство в рамките на сегашния парламент. Папката отиде при ПП като първа политическа сила. Получи я номинираният за премиер в евентуален бъдещ кабинет Асен Василев.
Партията ще разполага със седем дни, за да предложи състав на правителство. Ако той не бъде одобрен, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство.

КЕВР утвърди по-високи цени на тока от 1 юли

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което се утвърждават цени в сектор „Електроенергетика“ за новия регулаторен период 1.07.2022 – 30.06.2023 г. От 1 юли цената на електроенергията за битовите потребители се повишава с 3,4%.

Кирил Петков: Сам се отказах да бъда отново премиер, за да спасим България

Сам се отказах да бъда отново премиер. Не ми е оказван натиск. Искам да покажем, че целта да спасим България стои по-високо.

Митрофанова официално ще предложи закриване на руското посолство у нас

За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва.

Ултиматумът изтече! Митрофанова е в МВнР

В 12:00 часа изтече срокът на ултиматума, който руската посланичка Елеонора Митрофанова постави на страната ни. Митрофанова е отишла на среща с външния ни министър Теодора Генчовска в МВнР.

See also  Радан Кънев се чуди защо е останал без кандидатура на конгреса на „Да, България“

Кирил Петков потвърди: Асен Василев е кандидатът за премиер на ПП

Асен Василев е кандидатът за премиер, който „Продължаваме Промяната” ще предложи да оглави евентуален нов кабинет с мандат на партията в рамките на сегашния парламент. Това обяви министър-председателят в оставка Кирил Петков.

Ива Митева: Паниката с руските дипломати е започнала след изтеглянието на министрите на ИТН

На председателския съвет в Народното събрание снощи изслушахме шефовете на службите и бяхме стъписани и възмутени от поведението на премиера, от това как в една демократична държава могат да се дават заповеди и да се работи след еднолични решения. Това каза в сутрешния блок на БНТ депутатът от “Има такъв народ” Ива Митева по повод изгонването на 70-те руски дипломати.

ПП предлагат Асен Василев за премиер на мястото на Кирил Петков

“Продължаваме промяната” (ПП) вероятно ще предложат Асен Василев за премиер на мястото на Кирил Петков, научи “Флагман” от източници, свързани с управляващата коалиция.

Бойко Борисов: ГЕРБ с две ръце подкрепя изгонването на руските дипломати ВИДЕО

“Ние с две ръце подкрепяме член 11 с бройките на дипломатите. Това трябваше да се случи по друг начин, трябваше външният министър, заедно с премиера да слязат пред вас, да го обявят като решение на база доклад на службите, ако има такъв, и ако няма, да поемат политическа отговорност, това е също възможно. Да кажат: искаме да приведем в съответствие, реципрочност, има думички в дипломацията, които ясно казват как става. Да запознаят президента, да дойдат в парламента и ние щяхме да ги посрещнем на крака с аплодисменти, но това е минало”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в специално изявление.

See also  Шофьорът от тежката катастрофа, в която загина френски гражданин, иска да излезе от ареста

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 2 гласа.

Източник: