Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Предпразнично S&P 500 се извиси до нов рекорден връх

Предпразнично S&P 500 се извиси до нов рекорден връх

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

seo blog7

Основните щатски индекси отбелязаха ръст за трети пореден ден в четвъртък, след като инвеститорите се отърсиха от сътресенията по-рано през седмицата заради разпространението на варианта омикрон, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 196,67 пункта и завърши деня на ниво от 35 950,56 пункта. Широкият измерител S&P 500 се повиши с 0,62% до 4725,79 пункта и достигна рекорден връх в края на търговията. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,85% до равнище от 15 653,37 пункта.

Почти всички сектори постигнаха ръстове в четвъртък макар и при слаби обеми. Банковите акции поскъпнаха наред с книжата на технологични гиганти като Microsoft и Nvidia.

„Ралито на фондовия пазар се дължи до голяма степен на прекомерните страхове от миналата седмица и осезаемата въздишка с облекчение, че разпродажбите най-сетне са приключили“, коментира Джим Полсен, главен инвестиционен стратег в компанията Leuthold Group. „След като пазарът започна да постига ръст, купувачи, които не искаха да пропуснат коледното рали, поеха лидерството“, допълва той.

Нагласите бяха подкрепени и от нови изследвания, според които омикрон има по-нисък риск от хоспитализация от други варианти на COVID.

гръцки преводач Добрич

Агенцията по храните и лекарствата даде разрешение за извънредна употреба на хапчето срещу COVID на Pfizer, първия противорирусен мадикамент, приеман през устата. FDA разреши и противовирусното лекарство на Merck срещу COVID-19 в четвъртък.

И трите основни щатски индекса отчетоха ръст за седмицата. От понеделник Dow нарасна с 1,65%, а S&P 500 се повиши с 2,3%. Nasdaq Composite е нагоре с 3,2% тази седмица. Американските пазари са затворени в петък заради коледните празници.

See also  Проточващата се война в Украйна създава все повече рискове за Европа и САЩ

Компании, които се възползват от повторното отваряне на икономиката, като авиокомпании и оператори на круизни кораби бяха сред най-големите победители тази седмица. Книжата на Carnival поскъпнаха с 16% от понеделник, а тези на Hilton Worldwide – с 9,8%.

В макроикономически план публикувани в четвъртък данни показаха, че американската икономика е силна с подобряване на трудовия пазар и на тенденциите в разходите на потребителите, но инфлацията остава на некомфортни нива.

Заявленията за помощи при безработица през седмицата до 18 декември бяха на очаквано ниво от 205 хил. Поръчките на дълготрайни стоки са нараснали с 2,5% спрямо очакванията на Dow Jones за 1,5%. Личните доходи и разходи са се увеличили през ноември.

Но от гледна точка на инфлацията внимателно следеният индекс на Федералния резерв за основните лични разходи на потребителите е нараснал с 0,6% през ноември спрямо предходния месец. Той се е покачил с 4,7% на годишна база през ноември спрямо очакванията за 4,5%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 1,493% и 1,905%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи леко с 0,02% до 96,06 пункта. Еврото поскъпна с 0,02% до 1,133 долара, а паундът е нагоре с 0,48% до 1,341 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,25% до 114,4 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола останаха стабилни в четвъртък. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент напреднаха с 1,56 долара до 76,85 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 1,03 долара към стойността си до 73,79 долара за барел.

See also  Напрежението в Северно Косово расте, сърбите издигнаха нови пътни барикади

Американските фючърси върху златото са нагоре с 0,2% до 1805,29 долара за тройунция.

Източник: