Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

В Истанбул бе открита първата в Европа биорафинерия с отрицателни въглеродни емисии

В Истанбул бе открита първата в Европа биорафинерия с отрицателни въглеродни емисии

Снимка: Архив, Bloomberg Finance LP

Турски министри и отговорни представители от ЕС откриха днес биорафинерия в Истанбул, съобщи в.”Дейли сабах”.

Съоръжението, което ще произвежда авиационно гориво от водорасли, се рекламира като първата и единствена в Европа биорафинерия с отрицателни въглеродни емисии. Тя е с подкрепата на ЕС.

Чрез биорафинерията Турция цели да намали използването на изкопаеми и невъзобновяеми ресурси за енергийни нужди в условията на климатична криза, информира БТА. 

Още по темата

Рафиренията е изградена в кампуса на престижния Босфорски университет. Тя е част от проект за Интегрирана концепция за биорафиниране за развитие, водено от биоикономиката, който търси иновативно, екологично производство и равитие на технологиите.

Рафинерията е разположена в пространство за изследвания и развитие с площ от 2500 квадратни метра в кампуса на университета.Тя използва водорасли, отглеждани в реактори и басейни, за производство на биогорива, хранителни добавки, фуражи за животни и органични биоторове.

Проектът има бюджет от 6 млн. евро, като ЕС покрива 85% от проекта, посочва Анадолската агенция. Останалата част се покрива от министерството на промишлеността и технологиите в рамките на неговата програма Конкуретни сектори.
Програмата, която се финансира съвместно от Турция и ЕС, включва подкрепа за икономическо развитие чрез разширяване на възможностите на инфраструктуртата за изследвания и на малките и средни предприятия.

Министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк заяви на церемонията, че биорафинерията ще произвежда много продукти, от които Турция има нужда, и че биогоривото, получено в рафинерията, ще се използва за самолети, като по този начин ще се ограничи зависимостта от вноса на енергийни ресурси и ще се намалят въглеродните емисии.

See also  Германия прие бюджета за настоящата фискална година с разходи за 500 млрд. евро

Варанк каза, че се предвижда използване на биогорива, които ще бъдат произведени в рафинерията, от националната авиокомпания Turkish Airlines. “Ние искаме Turkish Airlines да извърши първия си полет с използване на биогориво оттук преди края на 2022 г.”, посочи министърът.

Биорафинерията разчита изцяло на вятърна енергия за нуждите от електричество.

Източник: