Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Американските борси отново са на зелено след трудното начало на 2022 г.

Американските борси отново са на зелено след трудното начало на 2022 г.

Снимка: EPA/БГНЕС

seo blog7

Американските индекси завършиха търговията във вторник с ръстове, когато Wall Street изглежда намери опора след трудното начало на новата година, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 183,15 пункта, или 0,51%, до 36 252,02 пункта. Широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,92% до 4713,07 пункта, а технологичният Nasdaq Composite напредна с 1,41% до 15 153,45 пункта.

Акциите имаха волатолно начало на годината, след като доходността по облигациите нарасна и оказа натиск върху тях. Във вторник доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 1,75%.

Големите технологични компании подкрепиха по-широкия пазар. Цената на акциите на Amazon се повиши с повече от 2,4%, а тези на Apple и Nvidia – съответно с 1,7% и 1,5% Сред компаниите с добро представяне попадна Illumina, чийто борсов ръст достигна 17%, след като компанията за геномно секвениране обяви прогноза за приходите си за 2022 г., която се оказа над очакванията на анализаторите.

Междувременно стойността на книжата на Exxon Mobil се повиши повече от 4%, след като цената на американския петрол надмина 80 долара за барел. Цената на акциите на компанията за уреди за домашен фитнет Peloton пък нарасна с над 6,4 на сто.

гръцки преводач Добрич

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл беше изслушан пред комисия в Сената. Той заяви, че очаква нормализираната верига на доставките да помогне за облекчаването на инфлационния натиск през 2022 г., но посочи, че Фед няма да се страхува да повиши лихвите повече от прогнозираното, ако инфлацията остане висока.

„Ако трябва да повишим лихвите повече с времето, ще го направим. Ще използваме инструментите си“, коментира Пауъл.

See also  Супермаркетите предлагат все повече свои марки, за да привлекат притиснатите потребители

Още по темата

Въпреки че акциите и доходността по облигациите поеха нагоре по време на изказването на Пауъл, той не обяви ускорена промяна в политиката спрямо това, което централната банка вече е сигнализирала.

„Изказванията му са в съостветствие с желанието за качване на лихвите през март, ако се приеме, че няма драматична промяна в темпа на повишаване на потребителските цени“, коментира Иъл Линген от BMO в бележка до клиентите на компанията.

Пазарните движения във вторник следват големия ръст от понеделник следобед, при който Nasdaq изтри спада от 2,7%, за да завърши с леко повишение и да сложи край на четиридневната си поредица на червено.

Източник: