Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Ваксинирани срещу антиваксъри

asena-stoimenova

Скъпи приятелю-антиваксър – просто обяснение на сложното време, в което живеем от председателя на Българските фармацевти.

Заразяването с COVID-19 е много по-опасно, отколкото да получиш едно “парче от мъртъв протеин”. Така обяснява разликата между заразяването с вируса и ваксинирането председателят на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова на профила си във Facebook. Естественият контакт с коронавируса може директно да увреди твоите клетки и да причини възпаление поради реакция на твоята имунна система, което може да причини увреждания на цялото тяло, предупреждава още тя. Ето и целият текст на публикацията й:

Скъпи приятелю-антиваксър, като изключим, че не е тактично и никак не е приятелско да ми пращащ материали на тема “как ваксинираните си инжектирали генетична отрова” и как “ще умрат в най-скоро време”, бих искала, тъй като вероятно си пропуснал уроците по биология (а е напълно възможно биологията да не ти е била интересна, защото не си я разбирал – това не е ирония, може да не си имал добри учители) да ти споделя следното:

В иРНК ваксини (на Модерна и Пфайзер) има само части от информационна РНК, която кодира синтеза на спайк-протеина. Това ‘малко парче” РНК не може да се репликира. За разлика от горното, когато се заразиш с COVID-19, ти “получаваш” целия вирус, с целия му генетичен материал, който навлиза в клетките ти и започва да се репликира. Заразяването с COVID-19 е много по-опасно, отколкото да получиш едно “парче от мъртъв протеин”. Естественият контакт с коронавируса може директно да увреди твоите клетки и да причини възпаление поради реакция на твоята имунна система, което може да причини увреждания на цялото тяло.

See also  Ето по колко депутати ще имат партиите в 47-ото НС

иРНК ваксини са по-безопасни от произведените по традиционни методи ваксини, с които всички ние сме ваксинирани. Технологията на иРНК-ваксини не е нова. Тези методи на производство на ваксини се прилагат още от 90-те години на миналия век – за лечение на рак напр. Към момента има клинични изпитвания за такива ваксини за Zika, бяс и цитомегаловирус (CMV). Помисли за производството на иРНК ваксини като един вид печатница – технологията е да направиш машините и мастилото, както и буквите – а след това “печаташ различни книги” – т.е. ваксини срещу различни заболявания.

Макар явно да си забравил и уроците по имунология, бих искала да ти напомня, че животът на РНК е кратък и еднопосочен – от РНК не може да се направи ДНК, от ДНК може да се направи РНК. П.С. Умолявам те, приятелю, не пиши под поста ми, той е само информация, а не за започване на спор. Нямам намерение да споря и доказвам правотата си. Горното са общо известни факти и научни истини. А иначе всеки има право да вярва, в каквото поиска… Моля, така както аз не ти пращам материали, че има голям процент вероятност да умреш или да се усложниш, ако не се ваксинираш, да ми отвърнеш със същото уважение и да не ми изпращащ “информация”, за това каква “отрова циркулира в кръвта на ваксинираните”.

Как технологиите облекчиха (или затрудниха) смяната на времето

Това, че си с юридическо или медицинско образование само го прави още по-тъжно… Различното ни отношение към ваксините не би следвало да се отрази на нормалното ни общуване. Различното отношение към ваксините, означава, че по различен начин четем и разчитаме научна информация, че използваме различни източници на информация и че имаме различно ниво на доверие към науката и фармацевтичната индустрия. Нищо повече…

See also  Кадиев отпадна от листите на БСП

Няма да влизам в спорове, защото вярвам в науката. А тя казва, че ако ти си предубеден в нещо, дори излагането на обективни и логични факти няма да ти промени мнението. А времето и на двама ни е ценно, нали… Нека не спорим…Можем да използваме това време за нещо много по-приятно и полезно. Само искам да ти кажа, че сайтовете с дезинформационни материали, от които ми препращаш линкове, за да се “информирам”, как ще умра и ДНК-ми ще бъде променено след ваксинирането са спечелили за създателите си повече от 250 милиона щатски долара само за първите 6 месеца на 2020 година. Моля те, не ми изпращай линкове за Covid-19 към тях. Аз не искам да съм част от тази печалба

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *