Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Здравните власти не обмислят локдаун, болниците са на ръба

Национален локдаун засега не се налага, действащите в момента мерки дават резултат. Изводът направи заместник-здравният министър Александър Златанов. В същото време болници твърдят, че са на ръба, съобщи бТВ.

Доктор Екатерина Кафеджиева работи в инфекциозното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев. Казва, че капацитетът е почти изчерпан. И в другите отделения се разкриват COVID легла, за да се смогне на потока от пациенти.
„Ситуацията е тежка. От няколко седмици усещаме голям наплив на болни, болните са тежки, идват в тежко състояние. Вчера бяха всички заети, днес имаме 2 свободни легла. Очакваме и те да се заемат“, обясни д-р Кафеджиева.

Университетската болница „Света Марина“ във Варна също дава сигнал, че е подложена на огромен натиск. 19 клиники и отделения вече са трансформирани за лечение на пациенти с COVID-19.

Mесечните разходи само за ток, вода, отопление и кислород са за повече от 400 хил. лв.

„Ситуацията е сериозна, тежка. Ние сме доста притиснати от COVID вълната. Имаме доста тежък натиск, който усещаме върху цялата ни структура – върху болницата, върху медиците, върху организацията, върху всички помощни структури“, посочи проф. д-р Вилиян Платиканов, н-к на Клиника по анестезиология и интензивно лечение УМБАЛ „Св. Марина“.

От здравното министерство казват, че настоящите мерки дават резултат и засега не се налага затваряне. „Имаме съвсем дискретни данни за обръщане тренда на пандемията, положителността на тестовете на база 14 дни, започва да намалява“, допълни д-р Александър Златанов, заместник-министър на здравеопазването.


Според медиците обаче трябва да има локаун, за да се овладее ситуацията. Данните за 14-дневната заболеваемост в страната показват, че тя вече е 928 на 100 хил. души.

See also  За Великден пускат фонтаните в София

Източник: