Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Доц. Атанасов: Иделолозите на тази заповед да заповядат да лекуват, да влязат в график

Новата заповед на Министъра на здравеопазването за ковид мерките доведе до хаос

„Иделолозите на тази заповед да заповядат да лекуват, да влязат в график”, изригна тази сутрин пред БНТ доц. Петър Атанасов, началник на ковид отделението в „Пирогов“ по повод влязлата сила заповед за „зелените сертификати“ като пропуск за влизане в болницата.

От рано тази сутрин пред „Пирогов“ се извиха опашки от медицински специалисти, които трябва да се тестват за коронавирус, за да могат да влязат на работа в болницата. Оказа се че в екипа на доц. Атанасов има само 5 лекари и три сестри със сертификати. Поради липсана хора, които биха могли да работят според запоедта, снощи в отделението са били само един лекар, една мед. сестра и една санитарка.

„От вчера сутринта едва 3 сертификата сме получили за хората, които минаха. И тези сертификати твърдят, че пробите са взимани тази нощ или вчера вечерта“. Това заяви в сутрешния блок на БНТ доц. Петър Атанасов, ръководител на COVID отделението в „Пирогов“.

доц. Атанасов Пирогов

Според него отделението може да се поддържа явно на автопилот и заяви: „Иделолозите на тази заповед да заповядат да лекуват, да влязат в график“. На нощно дежурство в ковид отделението на „Пирогов“ има по 1 лекар, 1 сестра и 1 санитар заради липса на персонал.

„Легла можем да открием от днес за днес, но леглата не лекуват“, заяви доц. Атанасов. Лекла могат да се отворят от днес за утре, но екипи няма, да се създадат екипи.

Доц. Атанасов сподели, че той и екипът му са проследили

„над 3000 преболедували, нито един не е повторен, както се твърди и пише, продължават да имат траен имунитет, нито един от тях не е с провален имунитет. 97% от тях са с бавно повишаващ се имунитет.“

Според доц. Атанасов не се направи скрининг на населението през лятото, вместо да се говореше за третата и четвъртата вълна, да се вземат решение от компетентни хора, подчертавам „компетентни“, клиницисти. Според него пропуснато е и времето за обучаване на екипите и ОПЛ.

See also  Лекари: Имаме псевдо мерки, защото политиците са готови и на ''френски изпълнения'', за да бъдат избрани

„Всеки действа както си знае, пълна анархия“, заключи той.

Пациент, който не се е сблъсквал с вируса, след консултация с компетентен лекар, е редно да се ваксинира, призова доц. Атанасов.

Източник

Leave a Reply

Your email address will not be published.