Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Северозападният и Северният централен регион са с най-ниска очаквана продължителност на живота в ЕС

Очакваната продължителност на живота на новородено дете в ЕС се е увеличила с 1,5 години между 2010 и 2019 г., но заради COVID е започнала да намалява

seo blog7
Снимка: архив Ройтерс

Снимка: архив Ройтерс

Българският Северозападен регион е с най-ниска очаквана продължителност на живота при раждането в целия Европейски съюз (ЕС), показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2020 г. очакваната продължителност на живота в региона е била 72,1 години, като за мъжете е била 68,5 години, а за жените – 76,2 години.

На второ място по най-малка очаквана средна продължителност на живота е бил Северният централен район (средно 72,8 години, като за мъжете са 69,1, а за жените – 76,8).

гръцки преводач Добрич

Сред регионите с най-ниска очаквана продължителност на живота са и Югоизточният и Североизточният регион на България. С малко по-добри показатели са Южният централен регион и Югозападна България, но и в тях очакваната средна продължителност на живота е била под 80 години.

Същевременно във френския островен регион Корсе (о. Корсика) е най-дългата очаквана продължителност на живота – средно 84 години, като за мъжете е 81, а за жените – 87.

През 2020 г. очакваната продължителност на живота на новороденото от женски пол в ЕС е била 83,2 години, с 5,7 години по-висока от тази на новороденото от мъжки пол (77,5 години), показват данните.

Данните показват, че очакваната продължителност на живота е по-висока за жените, отколкото за мъжете във всеки един регион на ЕС.

Най-дълго се очаква да живеят новородените момичета в няколко испански, френски и италиански региони, а новородените момчета – в Ипейрос (Гърция), Балеарските острови (Испания) и Умбрия (Италия).

See also  Nissan Ariya Pole to Pole

Очакваната продължителност на живота на новородено дете в ЕС се е увеличила с 1,5 години между 2010 и 2019 г. Това постепенно увеличаване на продължителността на живота обаче приключва през 2020 г. заради пандемията от COVID 19. Средната продължителност на живота е спаднала между 2019 г и 2020 г. от 81,3 години на 80,4 години, отчита Евростат.

Този модел на намаляване на продължителността на живота между 2019 и 2020 г. е широко разпространен: 86% от регионите в ЕС регистрират спад на продължителността на живота, само в 5% няма промяна, а в 9% от регионите има увеличение.

Най-големият спад често се регистрира в региони, които бяха силно засегнати от първата вълна на пандемията, например столичният регион на Мадрид в Испания, Кастилия ла-Манча също в Испания и Ломбардия в Италия.

Регионите с нарастваща очаквана продължителност на живота между 2019 и 2020 г. са отдалечени, често островни, където въздействието на пандемията е смекчено от въведените ограничения за пътуване, например Реюнион (Франция).

Източник: