Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Експерт: Коледният бонус е практика в България

С наближаването на празниците работодателите се готвят да зарадват служителите си с коледни бонуси или тематични подаръци.

Според експерта по управление на човешки ресурси Надежда Василева, паричният бонус е практика в България.

seo blog7

“Компании в сектори като IT, Autsorsing задължително имат практика за изплащане на бонус. Традиционно във финансов сектор, телекомуникация също ще се изплати коледен бонус. Той намалява като размер. Преди години беше равен на една заплата, сега се поднася в комбинация с други предмети или преживявания”, коментира специалистът в студиото на “България сутрин”.

Вече не се разчита само на парично мотивиране на служителите, а на пакет от интересни подаръци за Коледа, стана ясно още от думите ѝ.

Още по темата

18 ное 2022 07:25

82

гръцки преводач Добрич

“Целта е да дресират проблемите, с които се срещат HR специалистите във всички компании. Това се случва след пандемията. Голяма част тях работеха от вкъщи, така се прекъсна връзката служител-работодател. Именно така работодателите предпочитат да направят подаръчен ваучер с цел да поддържат ангажираността на служителите”, каза още Василева пред Bulgaria ON AIR.

Експертът добави, че се завръща и тенденцията за организирането на физически коледни партита, които спомагат за създаване на екипност и приобщаване на една компания.

“Бонусите за постигнати резултати обикновено след приключване на финансовата година и това се случва март-април. Докато коледните бонуси и придобивки целят да повишат мотивираността на служителите. Не бих казала, че излиза по-евтино на работодателя, по-скоро е комбинация от различни инструменти, с които да се създаде щастие от служителя”, коментира Василева.

Тя е на мнение, че по-голямата част от служителите реагират позитивно на бонусите и че те действат мотивиращо на работата им.

See also  Заради цената на газа - фермери торят с утайка от кафе вместо с торове

Източник: