Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Рано е да говорим за края на глобализацията

Рано е да говорим за края на глобализацията

Снимка: Cole Burston, Bloomberg

seo blog7

Световната търговия се адаптира криза след криза, а да се търгува днес съвсем не е лесно, пише в анализ ING Think. Но все още е рано да се говори за края на глобализацията, макар че ясно се вижда промяната в начина, по който се извършва търговията днес.

Един от първите фактори, които разтърсиха индустрията, беше Доналд Тръмп. Американският президент (2017 – 2021 година) наложи мита на най-мащабния търговски поток в света – между САЩ и Китай, а после пандемията от коронавируса свърши останалото, прекъсвайки важни вериги на доставките. Днес войната в Украйна е следващото предизвикателство за индустрията.

Все още е рано да се оцени как търговията ще се приспособи към военния конфликт в Украйна, допълват още анализаторите. Според тях тя ще доведе до трайни промени в търговските потоци от Русия към Запада, а Москва ще потърси алтернатива в Азия, Африка и Южна Америка.

Още по темата

Досега данните показват, че търговията се адаптира към всяка криза. Отношенията между САЩ и Китай се влошиха, но и двете страни намериха нови партньори и пазари за своите стоки в Азия. Дори и в условията на пандемия и ограничения заради коронавируса, износът се извършваше, дори и Азия, Европа и САЩ да бяха блокирани. Позитив в случая беше, че икономиките не бяха затворени по едно и също време, което позволи все пак някакви връзки. 

гръцки преводач Добрич

Пандемията донесе и още една промяна – вида на потребяваните стоки. В годините на блокади хората търсеха стоки за дома, електроника и средства за лична защита и хигиена. И търговията и този път успя да се промени, за да отговори на нуждите.

See also  Dow Jones отписа близо 130 пункта след сигнала на Фед за повишаване на лихвите

Влияние върху търговските потоци, което трудно може да бъде преодоляно, обаче оказха затворените пристанища и липсващите контейнери, които забавиха и оскъпиха доставките. Това постави въпроса дали глобализираните вериги на доставка не крият прекалено големи рискове и се заговори за връщане на производството у дома. Но въпреки всички сътресения данните не показват, че широко дискутираното явление решоринг е факт. По-скоро има повече доказателства за диверсификация на доставките, пише ING. По този начин търговците могат да бъдат сигурни, че веригите на доставки ще бъдат запазени, защото досега не се е случвало всички основни пазари да бъдат затворени едновременно. 

Действително в САЩ разходите за нови производствени мощности се увеличават през последните години. Става дума основно за ключови продукти – например чипове, или някои суровини, а не за масово “прибиране” на индустрията у дома.

Като цяло преместването на бизнеса зависи много от условията, които получават компаниите на новото място – намаляване на данъци и друга подкрепа от държавата. И почти изцяло зависи от обучената работна сила. Именно липсващата работна ръка винаги е била е една от сериозните спънки пред движението на индустрията.

Не бива да забравяме и потребителите – при поскъпващи стоки и заплати, чийто ръст изостава от инфлацията, нищо не може да убеди хората, че е по-добре да заложат на местното, ако стоките от чужбина са по-евтини. Това бързо ще доведе до обратния процес и връщането на индустрията към местата с по-ниски производствени разходи.

Внимателният анализ на решоринга показва още, че по-скоро става дума не толкова за връщане на производството у дома, а за местенето в “приятелски” държави. Политическият или общественият натиск може да накара компаниите да преместят своята дейност, въпреки по-големите разходи, ако не искат да загубят своята конкурентоспособност. Подобно нещо вече наблюдаваме в Русия – много западни компании се изтеглят от пазара под натиска на потребителите и заплахите за санкции.

See also  Wall Street започва последната сесия преди празниците с понижения*

Инвестициите в инфраструктура също не говорят за деглобализация, дори напротив – страните от Г-7 се канят да инвестират 600 млрд. долара в отговор на проекта на Китай “Един пояс, един път”, или т.нар. “Нов път на коприната”. Тези среща ще бъдат влагани в развитието на инфраструктурни проекти в развиващите се държави срещу укрепване на търговските отношения с тези страни.

Високите разходи при транспортирането на стоките са само временно явление, пишат още авторите на анализа. Според техните данни производството на контейнери расте, увеличава се капацитетът на пристанищата и т.н. В същото време обаче и търговските политики на държавите стават по-защитни – санкциите и митата ще стават все по-често използвани мерки. Това вече може да се окаже фактор, който ще увеличи “домашното” производство, а в дългосрочен план и ограничена международна търговия.

Източник: