Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Макрон: Франция ще работи за отмяна на смъртното наказание в цял свят

Макрон: Франция ще работи за отмяна на смъртното наказание в цял свят

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu/Bloomberg

seo blog7

Франция ще започне кампания за премахване на смъртното наказание в цял свят в рамките на предстоящото си председателство на Европейския съюз, обяви президентът на страната Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

В Париж ще бъде проведена конференция с групи на гражданското общество от страни, където смъртното наказание се използва или е замразено, заяви Макрон в реч по повод 40-та годишнина от премахването на смъртното наказание във Франция.

Франция, която ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през първото полугодие на 2022 г., ще работи с останалите страни членки и за резолюция на ООН, изискваща страните да докладват всяка година броя на издадените смъртни присъди и на извършените екзекуции, допълни Макрон.

Френският президент говори в присъствието на Робер Бадентер, правосъден министър по времето на покойния президент Франсоа Митеран, който прокара отмяната на смъртното наказание във френския парламент през 1981 г.

Така Франция стана 35-та страна в света, която премахва смъртната присъда. Последвалите отменяния или мораториуми след това означават, че повечето страни вече не използват смъртно наказание, въпреки че много големи държави, включително Китай, Иран и САЩ го запазват.

гръцки преводач Добрич

Френската обещественост остава силно разделена по въпроса, показват обществени допитвания. Десният анализатор Ерик Земур, който се включи в надпреварата за президентските избори догодина, заяви, че по принцип подкрепя смъртното наказание.

Източник:

See also  Северна Корея изпраща към Южна Корея балони с боклуци