Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Полският премиер обвини ЕС, че превишава правомощията си

Полският премиер обвини ЕС, че превишава правомощията си

Матеуш Моравецки. Снимка: Bloomberg

seo blog7

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки нагнети още повече спора по върховенството на закона с Европейския съюз, обвинявайки блока, че превишава правомощията си, предава Bloomberg.

В обръщение към Европейския парламент в Страсбург Моравецки заяви, че Европейската комисия използва „финансово изнудване“, отлагайки искането на Варшава за финансови стимули за 36 млрд. евро. Той каза още, че Европейският съд извършва „тиха революция“ с решенията си, което според него подкопава суверенното управление на страните членки.

Войнственият му тон вероятно ще засили напрежението в конфликта, който започна по-рано този месец, когато върховен съд на Полша отсъди, че някои от законите на ЕС са несъвместими с конституцията на страната. Върховенството на правото на ЕС над националното право е вписано в учредителния договор на блока.

„Отхвърлям езика на заплахите, тормоза и принудата“, каза Моравецки във вторник. „Не съм съгласен политици да изнудват и заплашват Полша. Не съм съгласен изнудването да се превръща в метод за провеждане на политика към страна членка. Не така демокрациите правят нещата“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен реагира гневно на изявлението на Моравецки и го порица за това, че сменя темата, опитвайки се „да избяга от дебата“.

гръцки преводач Добрич

Още по темата

Тя заяви пред евродепутатите, че реформите на съда в Полша поставят „под въпрос основите на ЕС“ и ще „размахат брадвата над европейските споразумения, подкопавайки тяхната легитимност“.

„Това е заложено на карта тук“, каза тя. „За това говорим“.

Тя заяви, че комисията разглежда всички възможности за действие срещу решението, включително процедури за нарушение, задържане на финансови средства, предназначени за Полша, и спиране на определени права, които се ползват от страните членки.

See also  Wall Street започва последната сесия преди празниците с понижения*

„Върховенството на закона е спойката, която държи този съюз заедно“, каза Фон дер Лайен. „Не можем и няма да позволим нашите общи ценности да бъдат изложени на риск“.

Моравецки защити решението на съда в писмо до лидерите на ЕС в понеделник, заявявайки, че Полша е готова на диалог по върховенството на закона. Той обаче предупреди, че страната иска суверенитетът ѝ да бъде уважаван, а финансовата принуда ще има обратен ефект и ще подкопае целия ЕС. Лидерите на блока ще се срещнат в Брюксел в четвъртък и вероятно въпросът ще бъде повдигнат за обсъждане.

Той добави, че критиките към Полша са претекст от страните членки да се искат неща, които не са в договорите. „Ако искате да направите Европа ненационална супердържава, първо трябва да получите одобрението на всички страни и общества на ЕС“, каза той.

Европейският парламент иска от комисията да заеме твърда позиция срещу Полша, след като националистическото правителство от месеци наред игнорира заповедта на Европейския съд да отмени противоречивите промени в съдебната система, които според критиците целят да се заглуши опозицията срещу управляващата партия „Ред и справедливост“.

Финансови санкции

„Това, което полското правителство прави, е атака срещу самото съществуване на Европейския съюз като такъв“, заяви Ска Келер, председател на групата на Зелените/EFA. “Комисията трябва да започне процедури за нарушение срещу правителството на Полша и да стартира финансови санкции“.

Дали Моравецки ще успее да успокои Брюксел е ключово за опита на Полша да си гарантира, че ще продължи да получава финансова подкрепа от блока. Комисията може да задейства нов инструмент още тази седмица, който позволява да задържи бюджетни плащания към страните членки, които не спазват демократичните стандарти на блока, заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс за Bloomberg миналата седмица.

See also  Ще поддържат ли Русия и САЩ по-високи цени на петрола?

Страната вече е изправена пред забавяне на одобрението на дела ѝ от пандемичната помощ на ЕС, а холандският министър-председател Марк Рюте заяви пред правителството си миналата седмица, че ще поиска от ЕС да задържи средствата, предназначени за най-голямата източна страна в блока.

„Винаги трябва да има пространство за диалог, но диалог, в който да уважаваме гласовете на другите“, каза Вера Юрова, заместник-председател на ЕС, отговарящ за ценностите, пред репортери след дебата. Тя добави обаче, че „пространството за диалог се свива“.

Източник: