Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Предложение: младите лекари да специализират в болницата, в чието COVID отделение работят

„Ще променим правилата, така че младите колеги, които работят в реанимациите и инфекциозните отделения, обслужващи граждани с COVID-19, да получат правото автоматично да бъдат зачислени за специализация на мястото, където работят, без да е необходимо провеждането на конкурс.” 

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред медии при посещението си в УМБАЛ „Александровска“.

seo blog7

Той се ангажира и с осигуряване на възможност за почивка за работещите в COVID отделения медици.

„„Хората, които работят в COVID-отделенията и в реанимациите, е добре да бъдат подкрепени от държавата. И ако не искаме другите лечебни дейности да страдат, нека да се ваксинираме, нека да спазваме ограничителните мерки, за да намалим натиска върху болниците, за да могат лекарите да лекуват и другите хора. Това зависи от всички нас“, подчерта д-р Стойчо Кацаров.

По думите му капацитетът на УМБАЛ „Александровска“ за прием на болни с коронавирусна инфекция е почти запълнен, като този капацитет може да бъде разширен чрез разкриването на допълнителни легла. Д-р Кацаров увери, че към момента няма проблем с приема на пациенти с COVID-19. „Няма причина да се връщат болни“, подчерта д-р Стойчо Кацаров.

„От общия брой легла, които са разкрити в болницата – 676, са заети 70%“, това каза директорът на УМБАЛ „Александровска“ д-р Атанас Атанасов. COVID-отделението на болницата разполага с 85 легла за консервативно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, а 35 са за интензивни грижи.

91% от реанимационните легла са запълнени, което означава, че към настоящия момент в УМБАЛ „Александровска“ има 3 свободни реанимационни легла. 18 са свободните легла за консервативно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, като д-р Атанасов уточни, че тези стойности са динамични и зависят от разпространението на заболяването. В момента лечебното заведение разполага с 205 свободни легла, част от които може да бъдат трансформирани в легла за COVID-болни.

See also  Александровска болница спира плановия прием

По-рано министърът разговаря с проф. Атанас Темелков и с лекари, които работят в COVID-структурите и реанимацията на болницата. Медиците споделиха, че основният проблем при лечението на пациенти с коронавирус е, че те отиват твърде късно на преглед. Въпреки че някои се чувстват добре, те не осъзнават, че здравословното им състояние може да се влоши за часове.

гръцки преводач Добрич

Другият проблем, с който се сблъскват лекарите, е притокът на пациенти от провинцията към София. Лекарите са категорични, че разкриването на COVID-зоните е стъпка в правилната посока, защото се намалява натискът върху болничното лечение.

„По 11 пациенти на ден са преминали от първи октомври досега в COVID-зоната в „Александровска“ болница, каза изпълнителният директор на лечебното заведение.

Източник: