Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Д-р Мирослав Ненков призова новия здравен министър да въведе задължителна ваксинация

Следващият здравен министър трябва да направи ваксините срещу COVID-19 задължителни. Това правителство щеше да влезе в историята, ако го беше направило, заяви бившият служебен министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков пред бТВ.

Според д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасността на ваксините и ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн, мерките, които имаме тук срещу пандемията, се изпълняват проформа. Истинска проверка не се прави и това прави България трудносъпоставима с другите държави. И даде за пример Австрия, която въведе задължителна ваксинация при значително по-малък брой починали от вируса.

Д-р Илиев посочи няколко проблема – първият от тях е, че има COVID, а вторият, че българинът е с много лошо здраве.

“Ние сме шампиони по сърдечно-съдови заболявания във всяка форма – хипертония, затлъстяване. Нашият стил на живот е много лош и когато имаме много висока заболеваемост, това се отразява и на смъртността”, обясни лекарят.

“Ако си представим една ситуация, в която всички решаваме да сме противници на червения светофар, започнем да минаваме на червено и започнат много катастрофи, дали вътрешният министър ще излезе и ще обяснява, че нещата са по-добре или ще мобилизира полицейски сили, които да контролират движението”, допълни д-р Мирослав Ненков.

Според д-р Аспарух Илиев ЕК е в състояние на тревога заради ситуацията у нас заради високата смъртност и липсата на мерки, а това противоречи на европейските ценности. В другите държави е щяло да има оставки в подобна ситуация, смята той.

По думите на д-р Ненков няма нищо лошо в това вътрешният и здравният министър да кажат, че не могат да се справят с контрола на мерките.

“За да се предприемат решителни стъпки за овладяване на тази здравна криза, трябва мощно политическо доверие”, бе категоричен той. Първата стъпка е новият здравен министър да въведе задължителна ваксинация от 1 февруари.

“На първо място трябва да се направи представително проучване какъв процент от хората в България са преболедували коронавируса. На второ място трябва да се прилагат строго мерките, и на трето място да се мисли за въвеждане на задължителна ваксинация, защото прекалено много време изгубихме и прекалено много хора умират”, отбеляза и д-р Аспарух Илиев.

Източник:

See also  Лекари: Имаме псевдо мерки, защото политиците са готови и на ''френски изпълнения'', за да бъдат избрани

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *