Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Няма балон при недвижимите имоти у нас, уверяват експерти

Когато стане въпрос за покупка на жилище, един от най-коментираните въпроси в последните години е има ли балон на пазара на недвижими имоти в България? Според специалистите краткият отговор е “не”. Около тази позиция се обединиха участниците в дискусия, организирана от водещия портал за обяви – imoti.net.

В столицата все по-малко остават свободните терени, където да се построят нови жилища. Само през второто тримесечие на 2021 г. в София са започнати над 300 нови обекта.

seo blog7

От началото на годината до края на септември пък, цените на жилищата са поскъпнали с нови 9%. Растат и доходите. За последните 5 години доходите на домакинствата в България са се увеличили с 35%. Почти толкова, колкото растат и цените.

Сред основните причини за по-високите цени на имотите са по-скъпите материали. “Нещо, което съм можел да построя за 100 преди, сега ми трябват 127 единици”, даде пример председателят на УС на НАСП инж. Георги Шопов.

Експертите са категорични, че балон на пазара няма. Те отчитат, че за да се случи това, трябва да е налице скок от 50% за 3 години.

“Ние се движим в рамката на обща европейска тенденция”, посочи директорът на ЕРА Недвижими имоти Антон Антонов.

На експертната дискусия, организирана от imoti.net, беше направен и анализ на пазара за последните 3 месеца.

гръцки преводач Добрич

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и телевизия Bulgaria ON AIR

Източник:

See also  Предимството на професионалната услуга: Ето как да спечелите, дори преди избора на застраховка