Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Нетаняху: Израел има 3 условия за мир в Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху назова трите условия за прекратяване на военния конфликт в Ивицата Газа – унищожаването на “Хамас”, демилитаризацията и дерадикализацията на анклава. Това пише той в статия за The Wall Street Journal (WSJ), публикувана в понеделник.

нетаняху

seo blog7

“Хамас” трябва да бъде унищожен, Газа трябва да бъде демилитаризирана и палестинското общество трябва да бъде дерадикализирано. Това са три предпоставки за мир между Израел и неговите палестински съседи в ивицата Газа”, написа Нетаняху. Според него, САЩ, Великобритания, Франция, Германия и много други страни подкрепят намерението на Израел да унищожи радикалното палестинско движение.

Прочети още: Корупция в България – Как се краде по веригата?

“За постигането на тази цел е необходимо да се елиминира нейният военен потенциал и да се сложи край на политическото му господство над Ивицата Газа”, посочва министър-председателят.

Нетаняху: Израел плаща висока цена за войната в Газа

Израелският премиер не очаква конфликта да приключи скоро

За демилитаризирането на анклава е необходимо да се създаде временна зона за сигурност по периметъра на Ивицата Газа и механизъм за инспекция на границата с Египет, с което да се предотврати контрабандата на оръжия в Газа. Палестинското гражданско общество трябва да бъде трансформирано, така че неговите хора да подкрепят борбата срещу тероризма, вместо да я финансират, пише още Нетаняху.

гръцки преводач Добрич

Припомняме, че премиерът обяви на 24 декември, че Израел разширява военната си операция и ще продължи войната до победа над радикалното движение Хамас, управляващо в анклава.В същия ден говорителят Даниел Хагари каза, че израелската армия задълбочава операцията си в района на град Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа, откривайки радикални тунели, докато напредват.
“Хамас” и “Ислямски джихад” не приемат мирния план на Египет

See also  Коментарите на Пауъл потопиха индексите на Wall Street

Прочети още: Хамас направи сделка със заложниците и започна да освобождава

“Хамас” и “Ислямски джихад” не приемат мирния план на Египет. Не може да има преговори без пълно спиране на агресията, според “Хамас”. “Хамас” в понеделник опроверга информациите, че отхвърля египетското предложение за мир, но в същото време припомниха, че не може да има преговори без пълно спиране на агресията на Израел.

От движението настояха, че не са запознати с детайлите на документа.

Египет представи амбициозно предложение за прекратяване на войната между Израел и “Хамас”. То включва прекратяване на огъня, поетапно освобождаване на заложници и създаване на палестинско правителство от експерти, които да управляват Ивицата Газа и окупирания Западен бряг. Предложението бе разработено съвместно с Катар.

Новината за предложението дойде, след като израелските въздушни удари нанесоха тежки удари върху централната и южната част на Газа.

Прочети още: Нова война! Израел удари Ливан, срина бази на Хамас

Миналата седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта, че войната няма да приключи скоро. По думите му Израел не се отказал от първоначалните си цели.

Повече от 20 000 палестинци са били убити по време на 11-седмичната война с Израел. Повече от 2,3 милиона души пък бяха разселени. ООН неколкократно предупреди, че Газа е пред хуманитарна катастрофа. Смята се, че повече от 100 заложници все още са задържани в Газа.
Източник