Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

“Предал съм над 60 млн. лева”: какво разказа досега Васил Божков за Борисов и Горанов

корупция

Корупция в България – Как се краде по веригата?

САЩ санкционира бившия финансов министър в две правителства на Борисов за подкупите на Божков, българската прокуратура не разкри нищо.

борисов горанов корупция

Васил Божков най-накрая ще бъде разпитан по делото, образувано по сигналите му, че е плащал “такса спокойствие” на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия министър в правителството му Владислав Горанов, санкциониран по “Магнитски” точно заради това.

seo blog7

За подкупите, за които става дума в санкциите, Божков, също санкциониран по “Магнитски”, праща сигнали в прокуратурата вече над три години, като твърди, че е изнудван и че над Борисов е опънат “чадър”. Резултат от разследването досега няма.

“Дневник” припомня накратко хронологията на твърденията на Божков за парите, които е давал на Борисов и Горанов през годините, за да толерират бизнеса му, и оправданията на бившия премиер и бившия финансов министър:

Прочете още: Защо се върна Васил Божков?

22 януари 2020 г.: Божков намекна в интервю за “Свободна Европа”, че искат да заграбят бизнеса му. Поводът е, че в парламента са внесени промени в Закона за хазарта, с които да се одържавят лотариите с билетчета за търкане.

В интервюто Божков отрича националната лотария да е плащала по-малко данъци: “За всеки билет за всяка една игра е разписано от комисията какъв данък да плащаме. Има три състава на комисията (по хазарта – б.а.), сменени оттогава. Всеки един го е подписвал. И дали финансовият министър не ги е знаел тези неща? Но това си е негов проблем. През цялото това време министър е бил Владислав Горанов.”

Седмица по-късно прокуратурата влезе в офисите му.

гръцки преводач Добрич

8 май 2020 г.: “България не е правова държава и се управлява от хунта”, заяви Божков в дистанционно интервю по Би Ти Ви от Дубай, където емигрира точно преди да му бъдат повдигнати серия от обвинения. Той каза още, че управляващите искат да му вземат бизнеса силово и че се е срещал многократно с Горанов, на когото поиска оставката.

Същия ден на брифинг в Народното събрание Горанов заяви: “Никога не съм твърдял, че не познавам г-н Божков. Срещал съм се в моя кабинет и с Валентин Златев, и с Кирил Домусчиев, и с много хора, които са изградили успешен бизнес в България.”

15 май 2020 г.: Божков оповести своя кореспонденция с Горанов, от която се разбра, че тогавашният финансов министър инструктира контролен орган по отношение на бизнесмена. Главният прокурор Иван Гешев, обяви, че “не си причинил” да чете есемесите, но колегите му, които ги прочели, му казали, че не се налагала “наказателноправна реакция”. “И аз съм говорил с Божков, Към този момент той не е бил обвиняем, за да не си водят разговори”, оправда го и Борисов. Ден по-късно той влиза в конфликт с Би Ти Ви, като я нарича “Божков тв”.

Прочетете още: Близо 80% от българите покриват трудно ежедневните си разходи

18 май 2020 г.: Божков обяви, че е бил принуден да плаща по 20 млн. лева без ДДС годишно за реклама в “Нова телевизия”, като публикува паметна записка от среща, проведена в кабинета на председателя на КРИБ и собственик на “Лудогорец” и “Нова тв” Кирил Домусчиев на 10 юли 2019 г. В записката пише, че ако “Нова” загуби приходи от реклама от хазарта, Божков трябва да компенсира в същия размер с договор с “Нова” или футболния “Лудогорец”. Срещу финансирането Божков твърди, че му е обещан “пълен съпорт в комисията по хазарта с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите”.

See also  Ивайло Мирчев: Време е да преосмислим навеждането на главата от страх пред пословичната сабя

Домусчиев не отрече достоверността на записката, но определи хода на Божков като манипулация. И посочи, че много преди да купи “Нова броудкастинг груп”, Божков вече е плащал за реклама и пиар в телевизията значително по-големи суми – първият договор бил от 16 юли 2012 г.

1 юни 2020 г.: Божков публикува комикс за Али Баба и 40-те разбойници, с който разказа, че му е поискано да плаща 20% от печалбата на Национална лотария на управляващите и в замяна на това да не облагат бизнеса му с 15% такса върху оборота. Договорката за тази “такса спокойствие” била направена между него, Борисов, Горанов и с помощта на шефа на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова, с която са обсъждани промените в Закона за хазарта и облагането на хазартните игри. Показва и платежни документи за големи суми пари, теглени кеш.

“Предал съм над 60 млн. лева”: какво разказа досега Васил Божков за Борисов и Горанов

3 юни 2020 г.: Министерството на финансите, ръководено от Горанов, отказа да отговори на въпроси на “Дневник” дали Божков е ходил при министъра и колко посещения са документирани.

5 юни 2020 г.: “За по-малко от три години съм предал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 млн. лева. по тяхно директно искане и разпореждане”, пише в сигнал на Божков до прокуратурата. Той илюстрира твърденията си, че е рекетиран, с инфографика.

“Абсолютни измислици. Ето, казвам, дал съм ти на теб 100 млн. лева. Това означава ли нещо? Не съм взел нито един стотинка нито аз, нито партията от него. Заклевам се във внуците си и в живота си”, заяви Борисов пред “Дневник”. По-късно се закле отново във всичко скъпо, което придружи с прекръстване, пред Би Ти Ви, във фоайето на БНТ и в предаването “Панорама” на държавната телевизия. И заяви, че от Божков е получил една “дълга пура” в централата на ГЕРБ, където той дошъл с шефовете на Би Ти Ви, “най-големите”.
“Ако някой е взимал пари, прокуратурата разследва цялата комисия (за хазарта – бел. ред.). Аз се заклевам във всичко свято, защото съм много вярващ, и неслучайно даваме на църквите и манастирите, една стотинка, един лев, едно евро не съм взел от този човек. Аз съм набожен човек, да пукна ето тука, ако една стотинка, един лев, едно евро, един долар….”, прекръствайки се. “На мене нито една стотинка, за Горанов, Менда Стоянова – всеки си отговаря сам.” Горанов не коментира темата и не отговаря на мобилния си телефон.

6 юни 2020 г.: “През последните години Севделина Арнаудова е посещавала офиса ми на ул. “Московска” 43 ежемесечно. Тя не пуши пури. Бойко, ще намериш ли поне малко достойнство да кажеш защо я пращаше”, съобщи Божков във фейсбук. Отговаря му Арнаудова, като се обявява за Шехерезада и се обозначава като обект на желанията на Божков. Тя отрича да е носила милиони на Борисов.

7 юни 2020 г.: Борисов обяви, че не се съмнява във финансовия министър, а Горанов призова Божков да даде доказателства и да се свършва с този панаир. “Как си представяте, така като ме гледате, че мога да изрекетирам един най-богатите и известни хора от прехода в моя кабинет? Аз съм министър на финансите и той един беззащитен български гражданин, беден, няма да отиде след това да се оплаче, а чинно ще изпълнява моите разпореждания – това звучи наивно”, казва Горанов.

See also  Денков: Докато аз съм министър, заповед за задължителна ваксинация в училище няма да има

13 юни 2020 г.: В прокуратурата са получени над 10 сигнала от Божков и те са разпределени на наблюдаващи прокурори, които да преценят какви действия да се извършат по тях, казва пред “Канал 3” главният прокурор.

4 август 2020 г.: “Имах железен принцип – не се поддавах на рекет и изнудване и не плащах подкупи. Наруших го през 2014 г., когато Бойко каза: “Ей тука ще оправим нещата.” Защото по новия данък трябваше да се закрие както лотарията, така и “Еврофутбол”, казва Божков във видео, публикувано във фейсбук.

31 март 2021 г.: В предизборно интервю във фейсбук Божков, който участва със свой политически проект, заявява: “Има достатъчно факти и достатъчно информация. Ще ги съсипем. Ще стигнат, за да влязат в затвора, но ще изчакаме подходяща ситуация. Сега няма смисъл да хабим материала. Какво предпочитат хората – да влязат в затвора или да гледат сеир 2-3 дни и после да забравят?”

2 юни 2021 г.: Божков е санкциониран по “Магнитски” заедно с Делян Пеевски и Илко Желязков. Божков е наричан от САЩ “български бизнесмен и олигарх” с обяснението, че е “подкупвал официални лица от правителството в няколко случая”. Сред тях е настоящ политически лидер заедно с бивш председател на вече разформированата Държавна комисия за хазарта. “Божков е планирал да предостави парична сума на бивш български служител и български политик по-рано тази година, за да му помогне да създаде канал за руски политически лидери за влияние над български правителствени служители”, се казва още в съобщението.

САЩ се позовават и на информация на прокуратурата, че по разследване е установено, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния шеф на комисията за хазарта по 10 хил. лв. (приблизително $6220) дневно, за да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества. Това е част от обвинението и по т.нар. дело за хазартната дейност, по което Божков беше оставен за постоянно в ареста с решение на Софийския градски съд (СГС) в събота (26 август) – ден след завръщането му от Дубай и задържане на летището. Прокурорът го прочете сред доказателствата на прокуратурата, а председателят на хазартната комисия Огнемир Митев също е разследван.

12 февруари 2022 г.: Премиерът Кирил Петков съобщава, че в списъка, който е предал на Гешев, с 19 имена на хора, за които има обществени съмнения, че са замесени в корупция, е и Горанов.

13 февруари 2022 г.: В интервю за “Нова телевизия” Горанов признава, че държавата се е провалила в облагането на хазартния бизнес на Божков и това е провал, който дълго време ще се разследва и ще се доказва чия е вината. Казва още, че е говорил с Божков неведнъж в Министерството на финансите, като Божков е идвал да иска промени в законодателството за по-облекчено облагане в хазарта и промени в рекламата, които обаче не са били приети. Горанов отрича да е негова отговорност контрола върху комисията по хазарта, която бързо беше закрита в началото на 2020 г., след като започнаха разследванията срещу Божков.

17 март 2022 г.: Борисов, Горанов и Арнаудова са задържани от полицията за по-малко от 24 часа по сигналите на Божков за корупция. Прокуратурата отказва да им повдигне обвинения заради “недостатъчно доказателства”. Не е известно твърденията на Божков да се разследват.

24 март 2022 г.: “На Горанов давах 20% от печалбата в пачки от 500 евро, а Борисов пращаше Севда в кабинета ми за по-дребни суми, за други нужди”, казва Божков във видеопресконференция от Дубай. Началото било сложено от Борисов, който го повикал в резиденцията в “Бояна”, за да се отчита с част от печалбата си.

See also  Проф. Кожухарова: Не знам защо математици прогнозират втора Омикрон вълна

25 март 2022 г.: “Не съм искал или получавал облаги от никого. Това е защитна теза на човек, който чувства вина в себе си. Ще отговоря с четири пъти “не”, заявява Горанов по БНТ по повод твърденията на Божков от предишния ден.

10 февруари 2023 г.: Финансовото министерство на САЩ санкционира за корупция Горанов. В мотивите пише:

“Горанов е използвал поста си на министър на финансите, за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси. Като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес. Съдебно оспорване на оценки за данъчни задължения в следствие на допълнителни промени, наложени от корупционното законодателство, установи, че са нанесени данъчни щети от близо 600 милиона лева (прибл. 300 милиона долара) за петгодишен период, в полза на интересите на български олигарси.”

Американските партньори са подведени от българи, твърди Горанов.

След обявяването на санкциите ГЕРБ побърза да се разграничи от Горанов и да обяви, че той не е член на партията – твърдение, което беше опровергано от Горанов от телевизионния екран.

Заедно със санкциите от САЩ, Великобритания санкционира Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков (вече санкционирани по глобалния закон “Магнитски” на САЩ през 2021 г.) като “замесени в престъпления, свързани с корупция, включително злоупотреба с публични средства.” За Божков Великобритания пише “сочен за най-богатия човек в България, натрупал състоянието си в хазартната индустрия. Божков масово използва подкупи, за да защити бизнес интересите си”.

Лидерът Бойко Борисов обяви, че дълбоко вярвал, че бившият финансов министър не е виновен, но се дистанцира максимално от него с думите: “Ако някъде някой е получавал – да си носи отговорност. Аз и партията не сме получили стотинка.”

Тъжно сравнение: през 2015 г. Борисов даваше финансовия си министър за пример на САЩ и съветваше да се поучат от него. През 2014 г. в интервю за “Преса” заяви, че му е като дете и го жалеше, че не можел да издържа децата си с 2000 лв. заплата и затова напуснал парламента – “за да се развива”.

12 юни 2023 г.: Горанов призова в тв интервю Божков или да се върне в България, или да бъде разпитан дистанционно от Дубай, за да се приключи с продължаващата от три години сага. Той отново заяви, че няма от какво да се притеснява, тъй като обвиненията към него не били истина.

25 август 2023 г.: Божков публикува снимка в профилите си в социалните мрежи, с която обявява, че каца следобед в България. Очаквано той е задържан на летището, а на следващия ден е гледана мярка за неотклонение по делото, в което е обвинен за подкупи на висши длъжностни лица, като председатели на Държавната комисия по хазарта и нейни служители, за да бъдат заплащани по-ниски такси от неговите компании, да се пречи за издаването на лицензи на конкуренти, да се контролира секторът. Оставен е в ареста, а обжалването на мярката ще се гледа на втора инстанция на 5 септември.
Източник