Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Dow започва седмицата със спад от над 430 пункта

Dow започва седмицата със спад от над 430 пункта

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите индекси на Wall Street започват новата седмица със силни понижения на фона на растящите страхове за ефекта на омикрон щама на коронавируса върху световната икономика, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри над 430 пункта (1,2%), дърпан надолу от спадове при цената на книжата на Boeing, Goldman Sachs и American Express. От своя страна широкият измерител S&P 500 се понижи с 1,1%, а технологичният Nasdaq Composite се раздели с 1,2%. Бенчмаркът на компаниите с по-малка пазарна капитализация Russell 2000 изтри 1,6%.

Вариантът омикрон на коронавируса се разпространява все по-бързо с наближаването на коледните празници. Щамът е открит в 43 от 50 американски щата и в около 90 държави по света.

Акциите свързани с отварянето на икономиката, бяха най-силно засегнати по време на днешната разпродажба. Тези на Las Vegas Sands изтриха 3,7% от стойността си, а тези на Alaska Air Group и Southwest съответно 1,4% и 0,8%. Книжата на Darden Restaurants също се понижиха с 1,3%, а тези на Booking Holdings с 0,8%.

Енергийните акции също записаха понижения на цените, след като фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с 3,1% до 68,66 долара за барел, а тези върху сорта Брент с 2,2% до 71,9 долара за барел. По-рано през деня спадът достигна 5% за WTI. Книжата на Devon Energy се разделиха с 2,4%, а тези на Exxon с 1,4%.  

Златото също поевтиня в понеделник с близо 0,9% до 1789,5 долара за тройунция.

На червено бе и финансовият сектор: книжата на Goldman Sachs поевтиняха с 2,7%, тези на Wells Fargo с 2,3%, на JPMorgan и Bank of America със съответно 1,8% и 1,7% .

See also  Hang Seng записа седмичен ръст от над 4% въпреки понижението си в петък

Акциите на Caterpillar, Boeing и General Electric също станаха част от разпродажбите, изтривайки съответно 3%, 2,2% и 1,6%.

Акциите на Tesla поевтиняха с 3,5% до 899,94 долара, след като по-рано през деня успяха да изтрият 35-процентното си поскъпване след сделката с Hertz по-рано през октомври.

Ефект върху представянето на пазара оказа и решението на сенатор Джо Манчин от Демократическата партия да не подкрепи разходният план на президента Джо Байдън. Това по всяка вероятност ще забие и последния пирон в ковчега на програмата за 1,75 трлн. долара.

Основните индекси започват новата седмица на червено, след като изпратиха предишната също със спадове. S&P 500 потъна с 1,9%,  а Nasdaq Composite с близо 3%. Dow от своя страна изтри 1,7%.

Миналата седмица Федералният резерв на САЩ представи план за по-агресивно намаляване на покупките си на активи, като обяви, че е възможно да увеличи лихвите три пъти догодина.

Някои инвеститори се надяват на обичайното коледно рали на пазарите в края на всяка година – ръстове през последните пет търговски сесии и първите два дни от януари.

При американските ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации нарасна до съответно 1,424% и 1,853%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути, се сви с 0,1% до 96,52 пункта.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.