Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Укрепват моста над Струма към село Покровник след поройните валежи

Два са вариантите за възстановяване на моста от Благоевград към село Покровник – ремонт или изграждане на съоръжението наново. Под моста, чиито основи бяха подкопани от придошлите води на река Струма, преминава и главният газопровод на Благоевград. Ако мостът се срути, има опасност да скъса и газопровода. На среща на кризисния щаб за защита при бедствия днес бяха обсъдени варианти как градът да не остане без газ, съобщават от БНТ.

Природният газ за болниците, детските градини, училищата и над 3000 жилища в Благоевград преминава по периферията на моста за село Покровник. Докато в лечебните заведения и детските градини разполагат с резервни варианти за отопление, притеснения имат от училищата в града.

seo blog7

“Това предполага промяна в начина на отопление и че ние ще преминем от газ на нафта, което само по себе си ще трябват за смяна на горелките, би следвало за тези ден два ние да спрем образованието или да преминем на обучение в електронна среда”, заяви Марин Митов – директор на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград.

За да не се спира газоподаването на града от фирмата доставчик ще предприемат спешно укрепване на газовата тръба.

“Допълнително ще я закрепим до момента, в който се вземе крайно решение, което ще бъде взето от областно пътно управление, специалисти и други какво ще се случва с моста, но към този момент ние ще прикрепим тръбата, за да няма проблем със захранването на града”, заяви Борис Николов – управител на Черноморска газова компания.

Направен е оглед на моста от Института за пътища и мостове. Заключението е, че може да се направи укрепване на вече съществуващото съоръжение или да се изгради изцяло нов мост.

See also  Христо Иванов: Парламентът в България се превръща в сезонно събрание, а реално управлява Държавният съвет

“Настояването на Областно пътно управление е да се направи ново съоръжение, тъй като това е строено края на 60-те години според изискванията тогава е било добре, но според новите норми коритото на реката е занижено с два метра, ще се наложи изграждане на ново съоръжение”, коментира Иван Кунев – директор на Областно пътно управление – Благоевград.

гръцки преводач Добрич

Ремонт на моста може да започне едва през лятото, когато нивото на река Струма се понижи. Дотогава жителите на село Покровник и още 5 населени места ще трябва да заобикалят през обходен маршрут, дълъг около 5 километра повече.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

Източник: