Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

Земеделският министър: Всяка структура с публичност в работата

Земеделският министър Иван Иванов заяви, че решението за намаляване на ДДС на храните е на Министерството на финансите.

“Има вече такава практика на определи продукти, от т. нар. “малка кошница”. Като ръководител на това ведомство бих подкрепил такава мярка в рамките на Ковид кризата, като опция за съхраняване на определени производства”, разясни министърът.

Той каза, че още първият му ден в министерството е започнал с проблеми с наводненията, които заляха страната и доста от щетите бяха причинени от съоръжения, собственост на “Напоителни системи”.

Оказа се, че част от съоръженията са били ремонтирани преди година-две. Няма издаден Акт 16 към тях. Сметките са платени на изпълнителите. В същото време дигите са скъсани. Най-тежки са пораженията на територията на Благоевградска област”, заяви министърът на земеделието Иван Иванов в предаването “Денят ON AIR.

Той коментира, че в спешен порядък е поискана справка от “Напоителни системи” за изпълнителите на договорите. Иванов добави, че те в срок трябва да възстановят дигите за тяхна сметка.

“Към днешна дата нямаме официален отговор от тези фирми. Ще изчакаме в необходимия срок, в който те да отговорят, че започват работа. Ако не, ще информираме МВР и прокуратурата да започнат проверка. Аз се надявам фирмите да имат благоразумието да изпълнят тези ангажименти, които имат по договор”, подчерта министърът пред Bulgaria ON AIR.

Той каза, че ще бъде извършен външен одит на “Напоителни системи”, за да има ясна картина какво се случва в това дружество. Иванов изтъкна, че предстои сериозен анализ на действията на всяка една от структурите в министерството.

See also  Нуждае ли се бизнесът ми от SEO?

Министърът уточни, че има подозрения за опит за измама с европейски средства в “Напоителни системи”.

“Ще бъда изключително стриктен в това всяка една от структурите да има публичност в своята работа. Българските граждани да бъдат информирани. Ние ще предприемем всички действия да бъдат защитен както интересите на българския, така и на европейския данъкоплатец”, поясни той.

Министърът посочи, че всички тези нередности са станали при предходното ръководство на “Напоителни системи”, а сегашното съдейства по всякакъв начин.

“Дано няма на други места подобни съмнения и ситуации, защото ще блокира работата на министерството. Има доста сигнали, с които ми предстои да се занимая”, обърна внимание министърът.

 

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published.