Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Как Европа може да се адаптира към живот без руски газ

Понижаване на температурите в помещенията с 3 градуса ще обере голяма част от разликата между търсенето и предлагането

В исторически план Русия доставя около 30% от потреблението на тръбен газ в Европейския съюз и Обединеното кралство. Този износ вече е намален със 75 на сто. Ако Москва го спре напълно, ще измръзнат ли до смърт европейците през зимата, както предупреждават руските пропагандисти?

seo blog7

Почти със сигурност не. Всъщност изглежда, че европейците имат много по-голям капацитет за управление на ситуацията, отколкото си мислеха песимистите, пише за Financial Times Пиер Андюран, основател и главен инвестиционен директор на Andurand Capital Management.

Голяма част от търсенето на газ в Европа идва от отоплението. Ако европейците просто намалят термостатите в домовете си средно с 3 градуса – до 19 градуса тази зима – това може да има голям ефект.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) изчисли в доклад от март, че понижаване с 1 градус на термостатите (от 22 градуса) през зимата ще спести 10 млрд. куб. метра газ като търсене от ЕС и Обединеното кралство.

Но нека да разгледаме въздействието на намаляването на термостатите с 3 градуса, като се фокусираме върху група от девет европейски държави (да я наречем ЕС+), за които данните са най-подробни: Германия, Обединеното кралство, Франция, Италия, Белгия, Нидерландия, Австрия, Чехия и Словакия. През 2021 г. тази група представляваше 69% от търсенето в ЕС и Обединеното кралство.

Нарастващият внос на втечнен природен газ (LNG) и преминаването на индустрията към използване на повече петрол намалиха голяма част от дефицита за 2023 г., причинен от загубата на руски внос.

гръцки преводач Добрич

Намаляването на температурата на закрито до средно 19 градуса би премахнало две трети от оставащия дефицит за тези девет страни. А ако е придружено от 5% намаление на потреблението на електроенергия – което може да се постигне чрез изключването й в неизползвани стаи и сгради – дефицитът ще изчезне.

See also  Очаква се 10-дневна блокада на границата между Полша и Беларус

Колко неудобно би било понижаването на вътрешната температура с 3 градуса? То означава просто намаляване на сегашните температури от 22 градуса до нива, които вече са били наблюдавани в близката история.

Проучване от 1982 г. установи, че средната вътрешна температура в Обединеното кралство е била около 16 градуса през 1978 г. Проучване от 1996 г. на Министерството на околната среда, транспорта и регионите на Обединеното кралство установи, че през зимата вътрешните температури се движат около 18 градуса. Следователно 19 градуса не е много висока цена, като се има предвид какъв е залогът относно поведението на Русия.

Освен това, това неудобство ще трябва да продължи само няколко години, тъй като Европа привлича все повече от нарастващите доставки на LNG, като същевременно увеличава производството на слънчева и вятърна енергия.

Вносът към групата ЕС+ на природен газ от Русия чрез тръбопроводи се очаква да намалее от 103 млрд. кубични метра през 2021 г. на 42 млрд. куб. м през 2022 г. – спад от 61 млрд. куб. м. Да приемем, че този внос ще падне до нула от октомври 2022 г. нататък.

Това ще бъде частично компенсирано от вноса на LNG от другаде, който се повиши повече, отколкото МАЕ или други анализатори смятаха за възможно само преди няколко месеца.

За 2022 г. се очаква ЕС+ да внесе 41 млрд. куб. метра повече LNG от другаде, отколкото през 2021 г., покривайки 67% от очаквания спад на руския внос. От 2023 г. нататък можем спокойно да предположим, че страните ще внасят допълнително между 30 и 50% от допълнителното глобално производство на LNG.

See also  Щатските индекси се оцветиха в зелено за четвърти пореден ден

Индустриалното пренастройване също е много над очакванията на повечето анализатори. Индустриалният сектор в групата ЕС+ вече е пренасочил 35% от потреблението си на природен газ към петрола. Допълнителният капацитет за вятърна и слънчева енергия се очаква да помогне за изместването на 3 млрд. куб. метра природен газ годишно, с потенциал за допълнително разширяване.

Но това все още не е достатъчно, за да се избегне недостигът на природен газ в бъдеще. Без по-нататъшно намаляване на търсенето се очаква дефицит за групата ЕС+ от 28 млрд. куб. м през 2023 г. – при спад на руските доставки със 103 млрд. куб. м, вносът на LNG ще се увеличи с 50 млрд. куб. м, а индустриалният сектор ще замени 30 млрд. куб. м газ с петрол. Според данните на МАЕ спад от 3 градуса в средните нива на термостатите би намалил този дефицит с 21 млрд. куб. м.

За да избегнат социални вълнения, правителствата в ЕС и Обединеното кралство избраха да защитят потребителите от по-голямата част от увеличението на цените на природния газ на едро. В резултат на това не трябва да очакваме значителен спад в потребителското търсене, освен ако няма масирани кампании за осведомяване на обществеността относно начините за пестене на енергия, като например намаляване на термостатите.

Най-трудната част от приспособяването ще бъде през следващите шест месеца. Ако Европа направи необходимото, за да намали търсенето, тя ще е доказала както че е по-устойчива, отколкото се смяташе, така и че може да живее без руски газ.

Това ще изпусне много от напомпания пазар и ще доведе до значително по-ниски цени, тъй като ситуацията ще се облекчава с всяка година. В допълнение към потенциалните приходи от 100 млрд. долара от износа на природен газ за Европа, Русия ще е загубила голяма част от способността си да изнудва европейските страни по отношение на енергията.

See also  Ще освободи ли Puma място в Dax за Porsche?

Източник: