Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Жители на столичния район “Младост” излизат на протест тази вечер

Тази вечер, от 18.00 часа, жители на „Младост“ ще излязат на протест против презастрояването в района. Недоволството е предизвикано от планираните нови десетки сгради, които трябва да се появят върху зелени площи и в междублокови пространства.

„Последното десетилетие сме свидетели на бурно застрояване, без да се предвиди нужната инфраструктура за това“, каза в предаването „Събуди се, София“ Христо Илиев от „Спаси София“, които са организатори на протеста.

seo blog7

„Нужни са етажни паркинги, детски градини, инфраструктурата е изключително лоша. Много проблеми създава презастрояването. Организираме протест сега, защото на територията на Източния парк започнаха да се ограждат имотите. Източен парк стъпва върху частни имоти и собствениците им започнаха да си заграждат имотите, за които десетилетия наред плащат данъци, а не могат да ги ползват. От друга страна, Столичната община е заложила там да има парк, но 15 години не прави нищо и собствениците, логично, влизат във владение на имотите си“, добави Илиев.

По думите му, едно от основните искания на протестиращите е да се създаде работна група в Столичната община. Той допълни, че Конституционният съд тази година е взел решение, ако общината не обезщети собствениците на имоти до 15 години от приемането на Общия устройствен план, собствениците на имотите могат да влезнат във владение.

„Проблем е и, че вътре в „Младост“, всяко междублоково пространство се застроява и се задъхва от строежи, но вече и около „Младост“ започват строежи. В парк „Въртопо“ имаше първа линия блокове, после втора. Към „Камбаните“ изчезва цялата гора – строежи до строежи. Сега Източният парк – карето между „Младост“ и „Горубляне“, вече се одобри един план за т. нар. „Горубляне – Запад“ да се застрои, одобри се разширението на „Младост 1А“ и сега дори паркът, който е предвиден, дори той е заплашен“, каза Христо Илиев.

See also  Иван Шишков не е доволен от довършителните работи по трасето на интерконектора

Протестът ще се състои пред сградата на общината в район „Младост“, но е насочен към управляващите на „Московска“ №33, казват от „Спаси София“.

гръцки преводач Добрич
Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

Източник: