Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Експерт: ЕЦБ и Фед може да направят меко приземяване, без да счупят икономиката

Настоящата инфлация не е продуктова, а енергийна и всичко ще зависи от развитието на войната в Украйна. Федералният резерв и Европейската централна банка имат всички шансове да успеят да направят меко приземяване, но ще отнеме малко време. Инфлация не може да се бори с агресивно покачване на лихвените проценти, особено когато тя е много смесена и неравномерна. Тази прогноза направи в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Антон Панайотов, основател на Alaric Securities.

Още по темата

seo blog7

„Пазарът направи своята реакция преди да бъде анонсирано покачването със 75 базисни пункта. На този етап е рано за коментар, защото големите пари мърдат по-бавно“, посочи инвестиционният консултант.

Според него пазарите очакват как ще реагира Федералният резерв и се надяват да има малко повече яснота от интервюто на Пауъл в петък.

„Не трябва да забравяме че Фед и ЕЦБ нямат за задача да гадаят и да са проактивни – те трябва да бъдат реактивни и да действат единствено и когато имат статистическите данни, които да потвърдят дадена теза“, каза Панайотов.

По думите му централните банки показват на пазара, че са готови да реагират, като в момента си отварят възможността да действат по-агресивно или по-пасивно в зависимост от това какви са сигналите от икономиката.

“Пазарът започва да гледа към твърдото приземяване, но меко кацане все още е възможно. Това е причината ЕЦБ да не бърза да бъде агресивна. Тя е обвинявана, че до момента не е вдигнала лихвите, но в това ѝ решение стои разбирането, че такава инфлация не се бори с качване на лихвите“, обясни Антон Панайотов.

гръцки преводач Добрич

Той напомни, че Европа е доказала в последните 15 години, че е способна да намира изключително добри решения и подходи при решаване на своите кризи. „Безспорно ЕЦБ има достатъчно оръжия, с които да се справи и да постигне меко приземяване, без да счупи икономиката. Имат възможност и на тяхна страна е пълното осъзнаване, че тази инфлация не е като другите инфлации. Това е инфлация породена изключително от енергийната криза”, категоричен е финансовият експерт.

See also  Добри икономически и корпоративни новини подкрепиха европейските борси

Колко време ще отнеме на Фед и ЕЦБ да успеят да направят меко приземяване? Какви са рисковете пред свръхзадлъжнелите страни? По какъв начин инфлацията помага на правителствата? Очертават ли се активи, които да са убежища да задаващата се рецесия? Как да се направи диверсификация при повишаваща се инфлация? Кои са важните събития, които ще следи инвестиционната общност с повишен интерес?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “Бизнес старт” може да гледате тук.
 

Източник: