Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, шоу, спорт, технологии и здравни вести.

САЩ: Китай разширява ядрения си арсенал по-бързо от очакваното

САЩ: Китай разширява ядрения си арсенал по-бързо от очакваното

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Китай разширява ядрения си арсенал много по-бързо, отколкото се очакваше, намалявайки разликата със Съединените щати, заяви Пентагонът в доклад, публикуван днес.

Според доклада, цитиран от AFP, до 2027 г. Китай може да разполага със способни да влязат в експлоатация 700 ядрени бойни глави, а до 2030 г. броят им може да достигне 1000 – арсенал, който е два пъти и половина по-голям от този, който Пентагонът предвиждаше само преди година, предава БГНЕС.

Китайската народна република (КНР) инвестира и разширява броя на своите наземни, морски и въздушни платформи за ядрена доставка и изгражда инфраструктура, необходима за поддържане на това значително разширяване на ядрените ѝ сили.

Оценката е направена в годишния доклад на Министерството на отбраната на САЩ до Конгреса за развитието на китайската армия.

Подобно на Съединените щати и Русия, двете водещи ядрени сили, Китай изгражда “ядрена триада” – способности за доставяне на ядрени оръжия от балистични ракети с наземно базиране, от ракети, изстрелвани от въздуха, и от подводници, се казва в доклада.

Според него Китай вероятно не се стреми да разполага с капацитет за нанасяне на непровокиран ядрен удар по ядрено въоръжен противник – най-вече САЩ, но иска да възпре атаките на други страни, като поддържа надеждна заплаха за ядрен ответен удар.

Преди година в доклада на Пентагона за Китай се казваше, че страната разполага с около 200 носими бойни глави и ще удвои броя им до 2030 г.

През последните месеци независими изследователи публикуваха сателитни снимки на нови ядрени ракетни силози в Западен Китай.

Ускоряването “е много обезпокоително за нас”, заяви служител на отбраната на САЩ. То “повдига въпроси за техните намерения”, каза служителят и призова Пекин за повече прозрачност по отношение на развитието на ядрените му сили.

See also  Опасенията за пандемията препънаха Wall Street

Основен съперник на САЩ

Пентагонът обяви Китай за свой основен проблем в областта на сигурността в бъдеще, тъй като Пекин се ангажира да превърне Народноосвободителната армия в “сили от световна класа” до 2049 г., според официалния си план.

Китай разширява своите въздушни, космически и морски сили с цел да проектира своята мощ в световен мащаб, подобно на армията на Съединените щати от десетилетия.

Съперничеството засили опасенията за възможен сблъсък между САЩ и Китай, особено по отношение на Тайван, който Китай обявява за своя територия, но който е силно подкрепян от Съединените щати. В новия доклад на САЩ се казва, че бързата военна модернизация на Китай цели до 2027 г. да разполага с възможности за преодоляване на всякакъв отпор на усилията за връщане на Тайван чрез натиск или военна сила. В доклада се казва, че до 2027 г. Китай се стреми да разполага с “възможности да противодейства на американската армия в Индо-Тихоокеанския регион и да принуди ръководството на Тайван да седне на масата за преговори при условията на Пекин”.

Кризата през октомври 2020 г.

Докладът потвърждава новините от последните месеци, в които се казва, че през октомври 2020 г. служители на Пентагона са били принудени да потушат реалните опасения в Пекин, че Съединените щати, водени от вътрешнополитическото напрежение, свързано с президентските избори, възнамеряват да предизвикат конфликт с Китай в Южнокитайско море. След като високопоставени служители на Пентагона са преминали към директен разговор с китайските си колеги, опасенията са намалели и говорител на китайската отбрана е обявил публично, че Съединените щати всъщност не планират да предизвикат криза.

See also  Сътресенията на имотния пазар в Китай оцветиха в червено европейските индекси

“Тези събития очертаха възможността за недоразумения и грешни изчисления и подчертаха важността на ефективната и навременна комуникация”, се казва в доклада.

Той поставя под въпрос и намеренията на Народноосвободителната армия в биологичните изследвания на вещества, които потенциално имат както медицинска, така и военна употреба.

“Изследванията, проведени във военномедицинските институции на КНР, обсъждат идентифицирането, тестването и характеризирането на различни семейства мощни токсини с двойна употреба”, се казва в доклада, което поражда опасения относно спазването на глобалните договори за биологични и химически оръжия. Такива опасения отекват от началото на 2020 г., след като пандемията от Covid-19 избухна първо в района на китайска лаборатория за биологични изследвания с връзки с Армията в Хунан. Китайците отрекоха лабораторията да има нещо общо с епидемията от Covid, но ограничиха достъпа на разследващите.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *