Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

И трите основни щатски индекса записаха най-добрия си месец от ноември 2020 г.

И трите основни щатски индекса записаха най-добрия си месец от ноември 2020 г.

Снимка: Michael Nagle, Bloomberg News

seo blog7

Основните щатски индекси записаха ръст за трета поредна сесия в петък, а инвеститорите бяха под влиянието на силните отчети на технологичните компании и загърбиха притесненията от високата инфлация и рецесионната среда, предава CNBC.

Всички основни индекси записаха печеливша седмица и най-добрия си месец за 2022 г. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 315,5 пункта до 32 845,13 пункта. Широкият измерител S&P 500 отбеляза ръст от 1,4% до 4139,29 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite прибави 1,9% към стойността си и завърши месеца на ниво от 12 390,69 пункта.

За седмицата Dow е нагоре с 3%, а S&P 500 и Nasdaq Composite прибавиха съответно 4,3% и 4,7% към стойността си.
Dow нарасна с 6,7% през юли. S&P 500 прибави 9,1% за месеца, а Nasdaq Composite, макар и все още на меча територия, е нагоре с 12,4%. Това са най-големите месечни ръстове и за трите индекса от ноември 2020 г.

Това представяне е в рязък контраст спрямо предходните шест месеца, когато индексите се сринаха до нивата на мечи пазар. Но пазарът се преобърна, след като опасенията на инвеститорите за агресивно повишаване на лихвите от Федералния резерв започнаха да отслабват, а възприятието, че инфлацията може би е достигнала връхна точка започва да надделява.

Но все още има притеснения от нивата на инфлацията на фона на продължаващата война на Русия срещу Украйна и възможността пазарите отново да се озоват на отрицателна територия. В петък Бюрото за икономически анализи съобщи, че индексът на разходите за лично потребление е нараснал с 6,8% на 12-месечна база. Този индикатор за инфлацията, който е внимателно наблюдаван от Фед, достигна най-високото си ниво от януари 1982 г. насам.

гръцки преводач Добрич

В петък инвеститорите получиха и окончателния индекс за нагласите на потребителите на Мичиганския университет, който достигна 51,5 пункта за юли. Това е леко подобрение спрямо първоначалните данни и е ръст спрямо историческото дъно от 50 пункта през юни.

See also  Bugatti строи в Дубай сграда за HNWI хора

Ръстовете при две от най-големите компании на пазара тласнаха нагоре основните индекси. Книжата на Amazon поскъпнаха с 10,4%, след като гигантът в електронната търговия обяви по-силни от очакванията приходи от продажби за предишното тримесечие, а цената на акциите на Appleсе увеличи с 3,2%, след като компанията обяви по-добри от очакванията приходи от продажби на iPhone.

Chevron и Exxon Mobil също публикуваха по-добри от очакванията резултати за предходното тримесечие, което тласна книжата им нагоре съответно с 8,9% и 4,6%.

Но поредната порция корпоративни резултати беше смесена.

Цената на акциите на Roku намаля с 23,1%, след като компанията не отговори на очакванията и предупреди за забавяне при рекламите. Книжата на производителя на чипове Intel поевтиняха с 8,6%, след като тримесечните му резултати не отговориха на очакванията.

Над половината от компаниите от S&P 500 са обявили резултатите си до момента, като 72% от тях са надминали очакванията, сочат данни на FactSet.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 2,658% и 3,013%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, отбеляза спад от 0,49% до 105,83 пункта. Еврото поскъпна с 0,26% до 1,022 долара, а паундът добави 0,11% до 1,218 долара. Спрямо йената щатските пари отписаха 0,76% до 133,24 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повишава в петък, а вниманието е насочено към срещата на ОПЕК+ следващата седмица и очакванията, че тя ще попари надеждите на САЩ за повишаване на предлагането.

See also  Пред нас е нов суперцикъл при суровините

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, които изтичат в петък, поскъпнаха с 2,89 долара до 110,03 долара за барел. По-активният октомврийски контракт е нагоре с 2,30 долара до 104,13 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI приключиха деня на ниво от 99,67 долара за барел, като прибавиха 3,4%. И двата контракта се насочват към втора месечна загуба от съответно 4,6% и 6,8%.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,7% до 1761,59 долара за тройунция.

Източник: