Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

С достатъчно помощ Украйна може да спечели

С достатъчно помощ Украйна може да спечели

Руската ракетна система земя-въздух с далечен обсег С-300. Снимка: Bloomberg

seo blog7

Публичното послание от срещата на лидерите на НАТО в четвъртък в Брюксел със сигурност ще наблегне на единството и решителността в подкрепата за Украйна. Но тъжната реалност е, че демократичният алианс, който се изправя срещу Владимир Путин, все още не прави достатъчно, за да гарантира поражението на руснаците. А зад кулисите някои лидери биха предпочели Володимир Зеленски да се съгласи на мирно споразумение, колкото се може по-скоро, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Още по темата

Поразителният факт на тази война е, че украинците спасиха Европа и САЩ толкова, колкото и НАТО им помага. Упоритата съпротива на Киев, на огромна човешка цена, даде на Запада шанс да спре марша на руския империализъм, преди той да застраши НАТО. Войната показа, че руската армия е по-слаба, отколкото американските разузнавателни служби и Пентагона смятаха. Противно на всички очаквания Украйна може би печели.

Най-изненадващо е, че украинската съпротива поднови усещането сред хората на Запад, че техните страни са за нещо повече от социална държава и индивидуална задоволеност. Украинците показват, че свободата има цена, често страшна.

Но западните лидери изглежда все още се притесняват какво ще се случи, ако Украйна спечели. Това е особено вярно за администрацията на Байдън, която предприе много добри стъпки – но обикновено под натиск от Конгреса или Европа и обикновено късно. Президентът Байдън с право е шокиран от бруталността на Путин и го нарича военнопрестъпник, но все още изглежда се страхува да направи това, което е необходимо, за да го победи.

гръцки преводач Добрич

Във вторник в Белия дом съветникът по националната сигурност Джейк Съливан беше попитан два пъти дали той и президентът смятат, че Украйна може да спечели. Най-доброто, което можеше да предложи, беше уверението, че Русия „никога няма да може да подчини украинския народ“ и стандартен ангажимент към суверенитета на Киев.

See also  САЩ: Китай разширява ядрения си арсенал по-бързо от очакваното

Този предпазлив ангажимент включва бавния темп на доставка на оръжия. Словакия предложи своята система за противоракетна отбрана С-300, от която Украйна твърди, че се нуждае, но не е ясно кога ще бъде доставена. На 16 март изтече информация, че САЩ най-накрая ще доставят дронове Switchblade, за да се противопоставят на инвазията, започнала на 24 февруари. Но в понеделник Пентагонът призна, че Switchblades все още не са на терен в Украйна. САЩ спешно трябва да попълнят запасите си от оръжия.

Същото важи и за помощта от Западна Европа, която посрещна 3,5 милиона бежанци от Украйна и се опитва да се отдели от руския нефт и газ. САЩ могат да приемат много повече украинци с временен защитен статут.

Сега европейците разбират грешката, която направиха по отношение на енергетиката и променят политиките си. Но Байдън отказва да остави настрана манията си по климатичните промени, за да се справи с тази променяща света криза. Неговите регулатори все още са прицелени към производството на нефт и газ в САЩ. Той ще се радва на малко доверие в убеждаването на германци и италианци да направят жертви, ако не им помогне да задоволят енергийните си нужди сега и следващата зима.

Трудно е да се устои на заключението, че Путин е успял да сплаши Байдън и други лидери със заплахите си за ядрена ескалация. Това може да оправдае решението да не се подпомага Украйна със зона, забранена за полети, гарантирана от НАТО, която може да изисква американските самолети да атакуват радари и противоракетна отбрана на руска територия.

Но това не трябва да е извинение от предпазливост за всякакви действия, различни от подпомагане на украинците да победят Путин. Ако ядрената заплаха подейства, за да спре подкрепата на НАТО сега, руснаците ще я използват в бъдеще с пълна сила срещу самия северноатлантически алианс. Същността на възпирането е в доверието, което означава Путин да се убеди, че прибягването му до ядрени оръжия в Украйна ще бъде посрещнато с необходимата реакция. Същото важи и за химическите или биологичните оръжия.

See also  В Истанбул бе открита първата в Европа биорафинерия с отрицателни въглеродни емисии

Опасяваме се, че Байдън, а може би и други лидери на НАТО, ще окажат натиск върху Зеленски да се съгласи Украйна да се превърне в още един „замразен конфликт“, като Грузия. пишат авторите. Русия би могла да запази украинската територия, която окупира, в замяна спирането на бомбардировките. Путин ще може да заздрави контрола над тези региони и да се превъоръжи, за да заплашва отново Украйна в бъдеще. Лидерите на НАТО биха могли да премахнат този страх, ако заявят публично, че санкциите срещу Русия ще продължават, докато нейните войски не напуснат Украйна.

И преди сме казвали, че една страна влиза във война, гореща или студена, с президента, който има. Искаме Байдън да бъде лидер и да успее в Украйна. Но той трябва да води по-решително – и с цел не просто да се постигне военна патова ситуация, а украинска победа.

Източник: