Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Франс Тимерманс: Плащането на руския газ в рубли е нарушаване на санкциите

Плащането на природния газ, който идва от Русия за Европейския съюз (ЕС), в рубли, а не в евро, е нарушаване на санкциите, наложени на Москва, заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс в предаването “Брюксел 1” на Bulgaria ON AIR.

“Ние спазваме договорите, които сме сключили с Русия и те предвиждат плащанията да са в евро. Ако не плащаме в евро, а в рубли това би било нарушаване на санкциите, които наложихме на Русия. За да сме сигурни, че Русия няма да настройва една срещу друга държавите-членки, защото те това се опитват да направят, ние искаме да гарантираме, че никоя държава няма да бъде оставена сама, когато бъде атакувана чрез действията на Русия, какъвто е случаят с Полша и България,” посочи Тимерманс.

Той коментира идеята на ЕС за общи доставки на газ. “По тази причина създадохме енергийната платформа, която ни позволява да реагираме колективно на предизвикателствата. По същата причина българското правителство беше много активно в създаването на алтернативи на руския газ и в създаването на регионално сътрудничество в тази област. Ето така реагираме: трябва да покажем на Путин, че не може да ни изнудва.”

На въпрос на водещия как ще работи платформата за общи доставки на газ в ЕС, ако Путин отново каже: „Аз не приемам евро и долари, а само рубли“, Тимерманс коментира:

“Ще трябва да потърсим алтернативи, защото това означава, че той няма да ни доставя газ. За сега той снабдява повечето държави с газ, но ние така или иначе трябва да се откажем от руския газ. Трябва да действаме възможно най-бързо, така че вече да не се нуждаем от руски газ. Но за момента ние спазваме договорите, а в договорите се казва, че плащанията са в евро и това правим ние”.

See also  Бизнесът с управление на благосъстоянието подкрепи печалбата на Goldman Sachs

Относно това дали ЕК е наясно как плащат другите страни от ЕС, които получават руски газ след отказа на България и Полша да плащат в рубли, зам-председателят на ЕК отговори:

“Само една държава заяви, че ще плаща в рубли и това е Унгария. Всички останали договори са спазени и плащанията са в евро или долари.”

На въпрос на водещия защо доставките са прекъснати само за Полша и България, Тимерманс заяви:

“По две причини. Първо, защото договорите с руската газова компания изтичат и за Полша, и за България. Второ, защото Путин счита Полша за най-големия си противник понеже Полша прояви кураж в ситуацията по отношение на големия брой бежанци, които прие, но и с категоричната си позиция. А България е неговият опит да разцепи Европа от югоизток. Трябва да похваля българските власти и правителството за отговорните действия в тази ситуация.”

По отношение на анонсирания от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен нов пакет санкции срещу Русия, включващ пълното ембарго на руския петрол и исканите изключения от него, зам-председателят на ЕК коментира:

“Трябва да гарантираме, че санкциите, които ще наложим, ощетяват Путин, а не нас. Разбира се, че и ние ще понесем щети. Но ефекта, щетите трябва да са много по-големи за Русия, а не за нас. Ние трябва да покажем общо европейска солидарност с онези държави, които ще се сблъскат с краткосрочни проблеми, ако спрем да внасяме руски петрол. Ето защо Комисията предлага шест месечен период преди крайната цел. Ще разгледаме нуждите на отделни държави, които се намират в по-сложна ситуация.”

По отношение на краткосрочните алтернативи за ЕС на русия газ, ако доставките от Москва бъдат прекъснати за целия ЕС, Тимерманс заяви:

See also  Страховете около омикрон варианта помрачиха увереността на Wall Street

“Разбира се, това ще ни създаде трудности, но това са трудности, които можем да посрещнем. Алтернативата е да увеличим вноса от други части на света през газопроводи, но също и с втечнен газ. Затова и водим разговори с много държави, които могат да са наши доставчици на втечнен газ. Американците ни обещаха първоначално 15 милиарда кубични метра втечнен газ, които могат да нараснат до 50 милиарда. В момента внасяме150 милиарда кубични метра руски газ, но можем да ги намалим с 50 милиарда преди края на тази година, а след няколко години можем да ги сведем до нула. Но за тази цел са ни нужни алтернативни източници на газ, за тази цел трябва да ускорим прехода си към възобновяеми източници, защото ако искаме Европа да е суверенна, това трябва да стане на основата на възобновяемите източници. На трето място, ние трябва да намалим енергийното потребление. Трябва да работим с индустрията, но и с обществото, за да успеем да потребяваме по-малко енергия и това е напълно възможно. Така че, алтернативни източници, ускоряване на прехода към възобновяеми източници и потребяване на по-малко енергия – това са трите стълба на нашия подход.”

По думите му това, което трябва ЕК може да преосмислим в Зелената сделка в новата енергийна ситуация в Европа след руската инвазия в Украйна, е ускоряването на няколко аспекта, особено прехода към възобновяеми енергийни източници. “Например, може да се ускори монтирането на слънчеви панели по покривите на сградите, да се увеличи значително вятърната енергия и трябва да повишим енергийната ефективност, за която можем да направим много повече от вече направеното и предложеното. Освен това, ако искате да не използвате такива количества газ каквито сте планирали при прехода от въглища към възобновяеми източници, може да удължите използването на въглища, само ако ускорите  създаването на възобновяеми източници. Така че, не използвате повече газ, използвате малко по-продължително въглищата, но ускорявате възобновяемите източници. Така нетният ефект върху емисиите няма да е негативен,” коментира Тимерманс.

See also  Байдън: Възможна е само „много слаба“ рецесия в САЩ

По отношение на ядрената енергия, ресорният зам-председател на ЕК заяви:

“Ядрената енергия не е зелена, но има предимството да не отделя емисии. Ядрената енергия винаги ще е част от енергийния микс в много от държавите членки. Тя е включена в таксономията като преходен енергиен носител както предложи Комисията. Ясно е, че предимството на ядрената енергетика е че тя има нулеви емисии и осигурява електричество без да създава емисии. Недостатъците включват продължителното време нужно за изграждане на атомна централа и тя е много скъпа. Всяка от държавите-членки ще трябва сама да прецени дали ще инвестира в това или ще инвестира повече във възобновяеми източници. Това зависи от държавите членки, те са независими в решенията си дали да построят атомни централи или не“.

На въпрос на водещата как ще помогне ЕК в краткосрочен план на България, която има запаси на газ за един месец, Тимерманс заяви: “България заслужава да бъде подкрепена. Към страната незабавно тръгнаха допълнителни количества газ от Гърция.” А по отношение на по-високата цена, на която София ще плати този газ, Тимерманс коментира: “Цените са по-високи навсякъде. Това е реален факт за всички. Това, което трябва да направим е да гарантираме, че България има достъп до газ с приемливи цени и да покажем нашата солидарност. Ние няма да изоставим България сама да решава проблемите. Ще бъдем напълно солидарни. България го заслужава. “

Цялото интервю може да намерите на сайта на Bulgaria ON AIR.

Източник: