Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Русия съобщи за предотвратен терористичен акт срещу “Турски поток”

“Турски поток” и транзитът през Украйна са единствените възможности за доставка на руски газ в Европа

seo blog7
Снимка: Bloomberg LP

Снимка: Bloomberg LP

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи за предотвратен терористичен акт срещу експортен газопровод във Волгоградска област. Съоръжението е част от инфраструктурата на “Турски поток”, който доставя природен газ за Турция и Европа.

От службата съобщават, че задържаните са руски граждани, но са категорични, че поръчители са украинските служби за сигурност. При обиска в жилището на задържаните, за които няма никакви подробности, включително и за броя им, са иззети взривни материали, 593 хил. рубли (към 10 хил. долара) и мобилни телефони със запазени бележки от водените преговори с украинците, както и указания за поставяне на експлозивите.

Преди ден от ФСБ съобщиха за трима украински националисти, подготвяли удари срещу енергийни и военни обекти на територията на Воронежка област. При опит те да бъдат задържани се е стигнало до престрелка, при която и тримата са били убити от руските служби за сигурност.

гръцки преводач Добрич

В края на септември взривове прекъснаха “Северен поток 1” и в момента единствените варианти Европа да получава руски природен газ са транзитът през Украйна и “Турски поток”. Тръбите на “Турски поток” минават през територията на България и доставят газ за най-големите поддръжници на Москва в Европа – Унгария и Сърбия. Газопроводът е от съществено значение и за превръщането на Турция в енергиен хъб за ЕС, каквито заявки прави Москва.

Разследването на инцидента със “Северен поток” показа, че става дума за умишлен саботаж, като Москва търси вината за него в САЩ, а Западът не отхвърля версията, че Русия сама е взривила инфраструктурата, за да окаже допълнителен натиск и да бъде преустановена подкрепата за Украйна.

See also  Лоши финансови отчети повлякоха надолу и Wall Street

От 10 октомври насам руските военни извършват целенасочени ракетни атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна. Повредени са към половината от енергийните съоръжения в страната, а на 23 ноември се стигна и до срив на системата, оставяйки милиони украинци без ток, топло- и газоснабдяване в началото на зимата. Рано тази сутрин (24 ноември) енергийната мрежа на Украйна отново беше свързана и товарът бавно се увеличава.

Източник: