Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Пари в ББР има, но трудно стигали до малкия и среден бизнес

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев назначи временен надзорен съвет на държавния Фонд на фондовете. В него влизат Венцеслав Аврамов, Николай Генчев и Николай Марков.

“Ние се опитваме да въведем чисти и прозрачни процеси. Фондът на фондовете управлява над 1 млрд. лв., които идват от нашите европейски средства, пари на българския данъкоплатец. Нужен е контрол на тези евросредства, да се гарантира прозрачност и да се канализират чрез финансови посредници до бъдещите шампиони на България”, заяви Александър Пулев в студиото на “България сутрин”.

seo blog7

До решението се е стигнало след анализи и срещи с бизнеса и неправителствени организации. Получени са сигнали за сериозни пропуски на ниво политики. Това е наложило допълнителната “шапка”, която да помогне за въвеждането на всички добри практики и да надзирава процесите.

Министър Пулев е категоричен, че тримата членове на надзорния съвет няма да дублират функциите на управителния съвет. Очаква още днес да бъде обявено и името на третия човек в управителния съвет, който да окомплектова екипа. Трябва да сме сигурни, че в новия програмен период парите ще се управляват по чист и прозрачен начин, каза той.

Министърът коментира и промените в Българската банка за развитие.

“Разбрахме, че банката не се управлява ефективно, има рискове с нивото на бюджетиране и контрол. Надграждаме Надзорния съвет, който в момента почти дублира функциите на УС, което е лоша практика. Тримата членове на надзора взимаха 10 000 лв. заплата, въведохме пазарните практики и я намалихме на 2000 лв. На ниво УС заплатите са по-близки до пазарните”, посочи Пулев пред Bulgaria ON AIR.

See also  TBI Bank купи сега, плати по-късно" с 0% лихва

Той подчерта, че пари в ББР има, но има проблем в достигането до малкия и среден бизнес.

гръцки преводач Добрич

“Кредитирането и подкрепата на малките и средни предприятия е ключово – те са гръбнакът на българската икономика – местната книжарница, баничарница, особено в условия на криза. ББР трябва да регулира държавните дисбаланси. Трябва да се фокусираме и върху определени приоритетни сектори и географското разпределение. Банката не работи оптимално. Чрез отсъствието на клонова структура тази банка е обречена на провал”, категоричен е Пулев.

Теоретичният лимит за кредитиране е 5 млн. лв., а реално средният кредит е под 400 000 лв., посочи министърът.

“Пари в ББР има, проблемът е липсата на стратегия и визия как да се стигне до малкия и среден бизнес в условията на криза. Развихме нов инструмент за земеделците – високорискова индустрия. Апелирам земеделците да се запознаят с условията, както и тези за туризма. По Плана за устойчивост 600 млн. лв. ще бъдат на разположение на микро- и малките предприятия по 4 процедури до края на годината”, подчерта министърът.

Над 2500 фирми имат интерес към първата процедура – за технологична модернизация. Втората процедура – за киберсигурност, на стойност над 30 млн. лв., е отворена до 19 декември.

Източник: