Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

ПП: Водим преговори за отлагане на ембаргото на руския петрол

“България води преговори да бъде отложено за страната ни петролното ембарго на руски петрол, за да има време рафинерията ни да се подготви технически да преработва друг вид петрол”, обясни Иван Манев, депутат от “Продължаваме промяната” и член на енергийната комисия в парламента пред БНТ.

Краен вариант би било налагането на вето, но той едва ли ще се случи, прогнозира Иван Манев и поясни, че българската рафинерия в момента използва 40% неруски петрол.

“Специално за газа за нас няма проблем, можем и от днес за утре, но за петрола – там ще ни е нужно малко повече време и ние ще работим в тази посока. Путин, да не кажа Русия, неговата диктаторска политика е такава, че там не може да говорим за преговори и да говорим за нормални търговски отношения. Виждаме с “Газпром” какво се случи. Имаме чист договор, нормален, всичко е ясно разписано – кое, как се случва, защо се случва, а той решава тези неща няма да бъдат така. От тази гледна точка, докато той е на власт, утре това може да се случи и с петрола”, заяви Иван Манев.

Според него е най-важно да се осигури непрекъсваемост на доставките и даде пример със стъкларските заводи при които спиране на природния газ би довело до угасване на пещите, а възобновяването на производствената дейност – до нови пещи. При спирането на доставките на руско синьо гориво държавата не е могла да направи резервация, тъй като не е имало отворен слот, каза Иван Манев и напомни, че резервирането на количества се случва веднъж месечно.

See also  Гюров за сблъсъците в НС: Не знам защо г-н Костадинов се разпозна в думите на Митев

Относно трусовете в управляващата коалиция според Иван Манев те имат обяснение – сключеното споразумение при съставянето на правителството не включва новата среда.

Поставете оценка:

2

Оценка 2 от 4 гласа.

Източник: