Новини от последния час | BGvesti.eu

BGvesti.eu – Новините днес от България и света, Бизнес, Борси, Шоу, Спорт, Технологии

Ердоган търси помощ от Путин за турската икономика

Сред целите му са ценови отстъпки и плащания в лири за внос на енергийни продукти, посочват няколко турски представители, пожелали анонимност

Турският президент Реджеп Ердоган се стреми към дори още по-близки финансови отношения с Русия в опитите си да стабилизира проблемната икономика на страната преди изборите следващата година. За това предупреждават турски представители пред Bloomberg.

seo blog7

Сред целите му са ценови отстъпки и плащания в лири за внос на енергийни продукти, посочват няколко турски представители, пожелали анонимност, тъй като въпросът е деликатен.

Разходите на Турция за природен газ се очаква да надвишат 50 млрд. долара тази година, като Русия е най-големият доставчик на страната.

По време на среща с руския президент Владимир Путин в петък Ердоган е заявил, че иска отстъпка от 25% от цената на природния газ, както и сделка, че Анкара може да плати част от задълженията в лири, коментира високопоставен представител, директно запознат с въпроса.

Хора, запознати с позицията на Москва, не са потвърдили разговорите за отстъпките. Двете страни се разбраха да започнат частични плащания в рубли, каза по-рано миналия месец руският заместник-министър Александър Новак.

Движението на средства вече е започнало. Руската държавна компания „Росатом“ е изпратила около 5 млрд. долара през юли на свое подразделение, което строи атомната електроцентрала “Аккую” в Турция. Трансферът е помогнал за подкрепянето на официалните резерви на Турция.

гръцки преводач Добрич

Очаква се Турция да запише дефицит по текущата сметка от 47 млрд. долара в края на тази година, като слабото представяне прави изплащането на дългове още по-трудно. В същото време растящите цени на електроенергията в световен мащаб са допълнителна тежест за и без това затруднената икономика.

See also  Dow записа първа положителна сесия от началото на юни

Всяка една подкрепа би била добре дошла за Ердоган, чиято подкрепа от избирателите е около най-ниските си нива изобщо, докато инфлацията минава 80% по-малко от година преди вота през юни 2023 г.

Влиянието на Русия

За членката на НАТО Турция отношенията с Москва не са само за потенциална финансова подкрепа, но и стратегически алианс, който може да използва в търсене на лост за влияние на запада.

Ердоган трябва да лавира в едно деликатно положение, откакто започна руската инвазия в Украйна. Той се опитва да представи Турция като медиатор и помогна за договарянето на сделка за подновяване на доставките на зърно от Украйна през Черно море. И макар да помага за въоръжаването на Киев, той публично е защитавал Путин от санкциите и е призовавал страните да не „подценяват“ Русия.

Отношенията на Ердоган с Украйна, включително снабдяването с оръжия като дронове, също от дълго време притеснява Москва. Анкара обаче остава ключов партньор за Путин, тъй като международните санкции срещу Русия заради инвазията прекъснаха други търговски маршрути и инвестиции. Всичко това се случва, след като Русия и Сирия задълбочиха двустранните си отношения през последните години въпреки търкания около други международни конфликти, включително войната в Сирия.

Ердоган също така се обръща и към арабските държави от Персийския залив за финансова помощ. Финансовият министър Нуредин Небати води усилията за гарантиране на нова помощ от Катар и Обединените арабски емирства, след като двете страни размениха суап линии с Турската централна банка, посочват още турските представители.

Турските власти искат подобни сделки и със Саудитска Арабия, след като започна затопляне на отношенията по-рано тази година. Те се надяваха на развитие, когато де факто управляващият страната принц Мохамед бин Салман посети Анкара през юни. Турските представители посочват, че преговорите буксуват, но се надяват на съживяването им този месец.

See also  СЗО свиква извънредна среща заради новия южноафрикански вариант на COVID-19

Финансовото министерство на Саудитска Арабия и Центърът за международна комуникация на кралството не са отговорили на запитване за коментар.

Източник: